ΑΘΗΝΑ
12:32
|
26.04.2024
Η Επίτροπος Γιόχανσον θέλει τα 27 κράτη μέλη να δεσμευτούν να μοιραστούν το βάρος των αιτήσεων ασύλου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Nέο Σύμφωνο για τη Mετανάστευση και το Άσυλο θα παρουσιαστεί σήμερα από την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον και τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Μαργαρίτη Σινά.

Η Γιόχανσον θέλει τα 27 κράτη μέλη να δεσμευτούν να μοιραστούν το βάρος της διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου από μετανάστες που φτάνουν στις ακτές του μπλοκ. “Είναι προφανές σε όλους ότι η ad hoc αλληλεγγύη ή η εθελοντική αλληλεγγύη δεν είναι αρκετή. Αυτό έχει αποδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια” , είπε. “Πρέπει να είναι υποχρεωτική η (όλη διαδικασία).” 

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αναμενόμενες αντιδράσεις χωρών της ΕΕ όπως πως αυτές του της ομάδας του Βίσεγκραντ – Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχική Δημοκρατία και Σλοβακία- η Γιόχανσον αναφέρθηκε και στην προοπτική οικονομικής βοήθειας, η οποία δεν θα περιορίζεται σε χώρες της ΕΕ στις οποίες μετεγκαθίστανται οι αιτούντες άσυλο.

Ωστόσο, η υφιστάμενη πρόταση μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο να περάσει. Μιλώντας στο AFP σε μια αποκλειστική συνέντευξη, ο Αυστριακός Καγκελάριος, Σεμπαστιάν Κούρτς, έχει ήδη προειδοποιήσει την ΕΕ να μην αναγκάσει τα κράτη να πάρουν αιτούντες άσυλο.

Η Αυστρία και άλλες μικρότερες χώρες – ορισμένες από αυτές, όπως η Ουγγαρία, επικρίθηκαν παλαιότερα από τις Βρυξέλλες για τη στάση τους κατά της μετανάστευσης και για ζητήματα κράτους δικαίου – έχουν μιλήσει στο παρελθόν κατά οποιασδήποτε υποχρεωτικής διανομής αιτούντων άσυλο.

Η ανάγκη αποσυμφόρησης των προσφυγικών δομών στις χώρες πρώτης υποδοχής-Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα- ήρθε εκ νέου στην επιφάνεια μετά την φωτιά στο στρατόπεδο προσφύγων στη Μόρια της Μυτιλήνης.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι νέες προτάσεις θα περιλαμβάνουν σχέδια για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και την επιστροφή των αποτυχημένων αιτούντων άσυλο, ενώ συμπεριλαμβάνεται επίσης ένας “νέος ισχυρός μηχανισμός αλληλεγγύης”. Οι πρωτοβουλίες της Επιτροπής θεωρείται πως επιχειρούν να βρουν την χρυσή τομή ανάμεσα στις πολιτικές προτεραιότητες των διαφόρων εθνικών κρατών της Ένωσης.

Πηγές: France 24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα