ΑΘΗΝΑ
11:59
|
19.04.2024

Έκκληση προς διεθνείς υπηρεσίες, οργανισμούς για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παγκόσμια κοινότητα των δημοσιογράφων απευθύνει η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκκληση προς διεθνείς υπηρεσίες, οργανισμούς για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παγκόσμια κοινότητα των δημοσιογράφων απευθύνει η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, καθώς πλέον στην υπόθεση έκδοσης του ιδρυτή των Wikileaks,  Τζούλιαν Ασάνζ αυτό που διακυβεύεται είναι η ίδια η ζωή του.  

Αναλυτικά η δήλωση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας:

Προκαλούν ανησυχία τα γεγονότα, που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες και συνδέονται με την επανάληψη των δικαστικών ακροάσεων για την υπόθεση της έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Η βρετανική δικαιοσύνη συνεχίζει εναντίον του διάσημου δημοσιογράφου την πολυετή δίωξη, που εξαπέλυσε η Ουάσιγκτον.

Τον Σεπτέμβριο, το δικαστήριο του Λονδίνου επανέλαβε τις συνεδρίες για την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ. Η δικαστής θα πρέπει να αποφασίσει εάν  το αίτημα της Ουάσιγκτον συνάδει με τη βρετανο-αμερικανική συμφωνία έκδοσης, η οποία δεν προβλέπει την έκδοση προσώπων, που κατηγορούνται για τα ούτως καλούμενα “πολιτικά εγκλήματα”.

Η κοινότητα των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι εμπειρογνώμονες επί των θεμάτων αυτών και οι συνάδελφοι του Ασάνζ, δημοσιογράφοι, είναι πεπεισμένοι για τον πολιτικό χαρακτήρα της εκστρατείας, που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και φοβούνται ότι θα
ληφθεί θετική απόφαση σχετικά με το αμερικανικό αίτημα. Κρίνοντας συνολικά την κατάσταση, έχουν βάσιμους λόγους να το πιστεύουν.

Από τη στιγμή της σύλληψης του Ασάνζ τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η αμερικανική πλευρά έχει αναπτύξει μια ολόκληρη σειρά νέων σοβαρών κατηγοριών εναντίον του, συμπεριλαμβανομένης της διοργάνωσης της πειρατείας κυβερνητικών υπολογιστών και της συνωμοσίας με σκοπό την απόκτηση και αποκάλυψη πληροφοριών, οι οποίες παρουσιάζονται ως δήθεν σημαντικές για την εθνική ασφάλεια. Οι προσθήκες στη δίωξη από τις ΗΠΑ έγιναν γνωστές τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Ταυτόχρονα, κανείς δεν προειδοποίησε την υπεράσπιση για αυτές.

Θα ήθελα να θέσω την ερώτηση στους Αμερικανούς και Βρετανούς συναδέλφους μας: τι γίνεται εκεί με τον νόμο, τη δημοκρατία, την ελευθερία; Οι ευρωπαϊκές δομές θα μπορούσαν επίσης να τοποθετηθούν για αυτό το θέμα. Επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, για αρκετούς μήνες οι δικηγόροι δεν είχαν πρόσβαση στον Ασάνζ με το πρόσχημα της καραντίνας για τον κορονοϊό. Η προσφυγή της υπεράσπισης για απόσυρση των νέων κατηγοριών από το δικαστήριο του Λονδίνου απορρίφθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο.

Επί 16 μήνες, ο δημοσιογράφος, ο οποίος δεν έχει διαπράξει οποιαδήποτε εγκλήματα, κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφάλειας στο Λονδίνο, παρά το γεγονός ότι οι γιατροί εκπέμπουν συναγερμό σχετικά με την εξαιρετικά εξασθενημένη σωματική και ψυχολογική κατάσταση της υγείας του, που υπονομεύθηκε από την πολύχρονη απομόνωση στην Πρεσβεία του Ισημερινού στη Μ. Βρετανία.

Έχουμε επανειλημμένα εκφράσει τη θέση μας σχετικά με την ανθρωπιστική και την ηθική πλευρά αυτής της υπόθεσης, η οποία μετατρέπεται σε φάρσα μπροστά στα μάτια μας. Πιστεύουμε ότι σε σχέση με τον Ασάνζ υπάρχει μια τεράστια πολιτική απόπειρα εξόντωσης με στοιχεία βασανιστηρίων και προσπάθειας να οδηγηθεί σε έσχατη κατάσταση.

Ο δημοσιογράφος, που δημοσίευσε αληθινές πληροφορίες κατηγορείται για κατασκοπεία. Είναι γνωστό ότι ο ίδιος ο Ασάνζ δεν ασχολήθηκε με κατασκοπεία, δημοσίευε πληροφορίες, που παρέχονταν από πληροφοριοδότες ανάμεσα σε πρώην στρατιωτικούς του στρατού των ΗΠΑ. Είναι δικαίωμα και καθήκον του ως δημοσιογράφου να προστατεύει τις πηγές των πληροφοριών του. Μου φαίνεται ότι οι δυτικοί μας εταίροι το γνωρίζουν καλά αυτό.

Ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Ν. Μέλζερ ζήτησε να τερματιστεί αυτή η πραγματική «ομαδική δίωξη» του Ασάνζ.

Ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα D. Mijatovic και ο πρώην εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για ζητήματα ελευθερίας των ΜΜΕ A. Desir επέμειναν υπέρ της αποτροπής των βρετανικών αρχών από την έκδοση. Οι περισσότερες από τις εξειδικευμένες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζουν να επικρίνουν έντονα τη δίωξη του δημοσιογράφου.

Η επαγγελματική κοινότητα είναι ομόφωνη στην άποψη ότι η απάνθρωπη μεταχείριση του επικεφαλής του WikiLeaks αφορά όλους τους δημοσιογράφους χωρίς εξαίρεση και υπονομεύει το ουσιαστικάτο μέλλον της ερευνητικής δημοσιογραφίας.

Αυτή η δίωξη εκπροσώπων των ΜΜΕ στέλνει ένα μήνυμα ατιμωρησίας για όσους εξοντώνουν μη αρεστούς δημοσιογράφους, κατά το παράδειγμα των μαφιόζικων μηχανισμών, που παρήγγειλαν τη δολοφονία της γνωστής στη Μάλτα συντάκτη ιστολογίου κατά της διαφθοράς D. Caruana  Galicia.

Καλούμε τους διεθνείς οργανισμούς και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την επαγγελματική κοινότητα να συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια όχι απλώς για να σώσουν τη ζωή και να υπερασπιστούν την τιμή του Ασάνζ, αλλά να αποκρούσουν τη συνολική πρόκληση για την επαγγελματική δημοσιογραφία, για την οποία γίνεται πλέον λόγος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα