ΑΘΗΝΑ
20:15
|
16.04.2024
Το νέο σχέδιο για τη μετανάστευση και το άσυλο, “δεν αποτελεί σημαντική καινοτομία”, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το νέο σχέδιο για τη μετανάστευση και το άσυλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσιάστηκε την Τετάρτη “δεν αποτελεί σημαντική καινοτομία”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Μ1 την Πέμπτη.

“Καινοτομία θα είναι όταν γίνει αποδεκτή η ουγγρική πρόταση που λέει ότι κανείς δεν μπορεί να εισέλθει στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως ότου ένα από τα κράτη μέλη ολοκληρώσει τη διαδικασία ασύλου”.

Υπενθυμίζεται πως στο στο νέο της σχέδιο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτρέπει στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. να επιλέξουν αν θα δεχθούν πρόσφυγες ή αν θα αναλάβουν την ευθύνη για επιστροφές στις χώρες καταγωγής τους όσων απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ασύλου.

Η δεύτερη επιλογή ταιριάζει σε χώρες όπως η Αυστρία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία, οι οποίες είναι γνωστό πως δεν επιθυμούν να δεχτούν πρόσφυγες. Από την άλλη πλευρά, οι χώρες πρώτης υποδοχής θα συνεχίσουν να κουβαλούν το κύριο βάρος της προσφυγικής κρίσης. Καμιά χώρα δεν θα είναι υποχρεωμένη πάντως να προσφέρει άσυλο.

Οι κυβερνήσεις που απορρίπτουν τη μετεγκατάσταση και τις επιστροφές θα μπορούσαν επίσης να επιλέξουν να ξοδέψουν χρήματα για άλλα μέτρα, όπως για παράδειγμα τη χρηματοδότηση κέντρων υποδοχής σε κράτη πρώτης γραμμής όπως η Ελλάδα.

Πηγές: Reuters, Εφημερίδα Συντακτών

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα