ΑΘΗΝΑ
11:28
|
26.04.2024

“Θα δούμε τι θα συμβεί”, απάντησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ ερωτηθείς για το αν μπορεί να δεσμευτεί για μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας σε περίπτωση […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Θα δούμε τι θα συμβεί”, απάντησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ ερωτηθείς για το αν μπορεί να δεσμευτεί για μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας σε περίπτωση ήττας του ή ισοπαλίας στις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου.

Στη συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να καταλήξει και να κριθεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών, αμφισβητώντας με αυτόν τον τρόπο για άλλη μια φορά την αξιοπιστία του συστήματος των επιστολικών ψήφων.

Ολοένα και περισσότερες πολιτείες καλούν το εκλογικό σώμα να επιλέξει την επιστολική ψήφο για τη δική τους προστασία από τον κίνδυνο έκθεσης στον νέο κορονοϊό που σαρώνει τη χώρα και έχει στοιχίσει τη ζωή περισσοτέρων των 200.000 πολιτών από την έναρξη της πανδημίας.

Το BBC σχολιάζει ότι στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ όλοι οι προεδρικοί υποψήφιοι έχουν αποδεχτεί το εκλογικό αποτέλεσμα και την ήττα τους. Εάν ο Τραμπ αρνηθεί να αποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα της 4ης Νοεμβρίου, όλοι οι αναλυτές εκτιμούν ότι η χώρα θα εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά και σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας εν μέσω μιας υγειονομικής αλλά και οικονομικής κρίσης.

“Γνωρίζετε ότι έχω παραπονεθεί πολύ ισχυρά για τις ψηφοφορίες και οι ψηφοφορίες είναι μια καταστροφή”, είπε ο Τραμπ, αναφερόμενος πιθανότατα στην επιστολική ψήφο, όταν ρεπόρτερ τον ρώτησε αν δεσμεύεται για ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας σε περίπτωση “νίκης, ήττας ή ισοπαλίας” στις εκλογές.  “Αν ξεφορτωθείτε τις ψηφοφορίες θα έχετε μια πολύ ειρηνική… δεν θα υπάρχει μεταβίβαση, αλλά συνέχεια. Οι ψηφοφορίες είναι εκτός ελέγχου, το ξέρετε και καλύτερα από όλους το ξέρουν οι Δημοκρατικοί”, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο αντίπαλός του και προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν,  χαρακτήρισε παράλογες τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε ότι η ομάδα του είναι προετοιμασμένη για τις όποιες “κατεργαριές” του προέδρου.   “Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι απόλυτα ικανή να συνοδεύσει τους καταπατητές εκτός του Λευκού Οίκου”, ανέφερε η ομάδα του Μπάιντεν.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα