ΑΘΗΝΑ
08:34
|
26.04.2024

Τις ανησυχίες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας για την επιθετική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, για την “προστασία” των χριστιανικών μειονοτήτων στην Τουρκία και […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις ανησυχίες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας για την επιθετική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, για την “προστασία” των χριστιανικών μειονοτήτων στην Τουρκία και το μέλλον του Οικουμενικού Πατριαρχείου συζήτησε σήμερα στην Ουάσιγκτον ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη τεμενοποίηση της Αγίας Σοφίας, ο Αρχιεπίσκοπος εκτίμησε ότι πρόκειται για κίνηση που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και δημιουργεί “επικίνδυνες καταστάσεις” που θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον και την ασφάλεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Υπό αυτό το πρίσμα, συζητήθηκε και το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Όπως είπε, ο Μάικ Πομπέο τον “διαβεβαίωσε” ότι οι ΗΠΑ διατηρούν “αμείωτο το ενδιαφέρον” τους για αυτό το θέμα και ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει “θετική έκβαση” (άγνωστο με ποιο αντίτιμο…).

Σε σχετική ανταπόκριση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο Πομπέο διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι η αμερικανική παρουσία θα παραμείνει ισχυρή στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Όσον αφορά τη στάση των ΗΠΑ στην περιοχή, ο Αρχιεπίσκοπος σχολίασε ότι «ως ένδειξη αυτού του αμερικανικού ενδιαφέροντος (ο Μάικ Πομπέο) μού ανέφερε το παράδειγμα της επικείμενης επίσκεψης του στην Ελλάδα, η οποία νομίζω ότι αποτελεί μια ένδειξη για το πού κινείται η Αμερική σ’ αυτά τα θέματα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα