ΑΘΗΝΑ
08:27
|
22.11.2024
Όσα δεν είπε και όσα δεν θέλησε να πει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας απευθυνόμενος εκ νέου στον ελληνικό λαό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παρακολουθώντας το νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη κρίνονται σκόπιμες οι απαντήσεις σε όσα θέλησε να τονίσει και σε όσα αποφάσισε να αποσιωπήσει, παραπλανώντας σε σημαντικό βαθμό και ξανά, όλους όσοι διαμένουν, εργάζονται και διαβιούν στην ελληνική επικράτεια. Η ανάλυση και οι απαντήσεις ακολουθούν τη δομή του πρωθυπουργικού διαγγέλματος όπως αυτό διατυπώθηκε από την τηλεόραση και το διαδίκτυο.

Το δίλημμα είναι αυτοπροστασία ή καραντίνα, χωρίς πολλά λόγια, αλλά με λίγες πράξεις”.Ο πρωθυπουργός παραδέχεται ότι τα μόνα εργαλεία και μέτρα που έχει η κυβέρνηση στη φαρέτρα της για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας (“αυτοπροστασία”) ή το λοκντάουν (“καραντίνα”) μιας κάποιας μορφής και γεωγραφικής και χρονικής έκτασης.

Ας σημειωθεί ότι η χρήση απλής υφασμάτινης ή ιατρικού τύπου μάσκας δεν θεωρείται μέτρο αυτοπροστασίας, αλλά ετεροπροστασίας, καθώς οι πολίτες καλούνται να κλείσουν, τρόπον τινά, τη μύτη και το στόμα τους, ώστε, στην περίπτωση ειδικά που είναι ασυμπτωματικοί φορείς, να μη διασπείρουν κατ’ ελάχιστον τον ιό στους χώρους παραμονής, μετακίνησης και εργασίας τους. Αυτό όμως το μέτρο δεν απάλειψε τις περιπτώσεις διασποράς του ιού σε μαζικούς βιομηχανικούς χώρους εργασίας, όπως έχει ήδη συμβεί στη Γερμανία, την Ισπανία και την Ελλάδα ειδικότερα στον τομέα βιοτεχνικής επεξεργασίας τροφίμων και ποτών. Σε κάθε περίπτωση, το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός αποδεικνύει και την αποτυχία της κυβέρνησης που έδειξε μεγάλη σπουδή και στα λόγια, ειδικά τα καλοπληρωμένα προς τα μέσα ενημέρωσης με τη λίστα Πέτσα, χωρίς αντίστοιχη μέριμνα και κινητοποίηση για την υλοποίηση ενός πραγματικού και συνεκτικού σχεδίου για την όσο το δυνατό καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα, με πραγματικά, υγειονομικά μέτρα και χωρίς πολλά, διαγγελματικά και παχιά λόγια.

Αποστάσεις, ατομική υγιεινή και κυρίως μάσκα μέχρι να βρεθεί η θεραπεία και το εμβόλιο. Η μάσκα είναι το εμβόλιο μέχρι το εμβόλιο”. Ο πρωθυπουργός απέφυγε, σε αυτό το κρίσιμο σημείο, να αναφερθεί στα μαζικά και κυλιόμενα τεστ ως μέσο πρόληψης της αναζωπύρωσης της πανδημίας και αποκάλυψης ασθενών ανεξαρτήτως συμπτωμάτων, ώστε να τεθούν σε καθεστώς εξατομικευμένης θεραπείας και απομόνωσης για 14 μέρες σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό και τον κοινωνικό τους περίγυρο.

Στον υπόλοιπο κόσμο, όσες χώρες κατόρθωσαν να έχουν τα καλύτερα (συγκριτικά πάντα) αποτελέσματα στην τιθάσευση της πανδημίας, με λίγους νεκρούς και περιορισμένο αριθμό κρουσμάτων είτε πρόσκαιρα είτε πιο μόνιμα, ήταν όσες έριξαν από την αρχή στον “πόλεμο” με τον κορονοϊό, το όπλο των μαζικών, αντιπροσωπευτικών και κυλιόμενων τεστ στον γενικό πληθυσμό (Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη, Βιετνάμ, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ισλανδία, Λετονία) και χωρίς να έχουν εφαρμόσει λοκντάουν σε κάποια χρονική φάση της πανδημίας, με την εξαίρεση της Νέας Ζηλανδίας στην πρωτεύουσα Όκλαντ και για συνολικά μόλις 6 εβδομάδες μέσα σε επτά μήνες.

Σε αυτές τις χώρες, αλλά και σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οιονεί “εμβόλιο” μέχρι να βρεθεί (και αν βρεθεί) πραγματικό εμβόλιο, θεωρείται το τεστ και όχι η μάσκα. Παράλληλα, και ενώ ο Μητσοτάκης εκθείασε την αναγκαιότητα τήρησης των κοινωνικών αποστάσεων, δεν εξήγησε γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχουν τόσοι δημόσιοι χώροι, όπως τα σχολεία, όπου η κυβερνητική πολιτική παραβιάζει τις βασικές αρχές και τους στοιχειώδεις κανόνες τήρησης των αποστάσεων ή αφήνει τα κτήρια χωρίς συνεργεία καθαρισμού, με αποτέλεσμα να απειλείται η δημόσια υγεία και από την πλημμελή τήρηση των κανόνων καθαριότητας, γενικής και ατομικής.

Τα κλειστά σχολεία φέρνουν μόνο κλειστά μυαλά. Γνωρίζουμε πλέον ότι τα σχολεία πρέπει να είναι τα τελευταία και όχι τα πρώτα που πρέπει να κλείσουν ή ότι οι χώροι εργασίας και ψυχαγωγίας μπορεί να ευνοήσουν την έξαρση”.Οι επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν ότι τα σχολεία και για την ακρίβεια τα παιδιά και οι έφηβοι είτε νοσούν ήπια είτε μεταδίδουν ελάχιστα τον ιό στην κοινότητα, είναι λίγες και σε μεγάλο βαθμό αντιφατικές σε σχέση με άλλες έρευνες που δείχνουν το αντίθετο (Ελβετία, ΗΠΑ, Βρετανία, κρατίδια της Γερμανίας). Ας δεχτούμε ως δεδομένο αυτή τη στιγμή, ότι μιλάμε για μια, σε εξέλιξη, κατάσταση που την παρατηρούμε χωρίς σαφές επιστημονικό πλαίσιο έγκυρων συμπερασμάτων.

Με άλλα λόγια, τα σχολεία και οι ανήλικοι είναι σε ένα βαθμό “πειραματικοί σωλήνες” και “πειραματόζωα”. Τονίζεται όμως ότι σε χώρες όπως οι ΗΠΑ νόσησαν βαριά και πέθαναν και μικροί μαθητές, 5 και 7 ετών, στο Ντάλας του Τέξας και το Τσερόκι της Τζόρτζια, ήδη τον περασμένο Ιούλιο, με αποτέλεσμα είτε να ανασταλεί είτε να τερματιστεί η λειτουργία των σχολικών μονάδων – κάτι που συμβαίνει και στην Ελλάδα, ήδη με την εμφάνιση ενός κρούσματος σε τάξη ή σε σχολική μονάδα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 100 σχολεία να έχουν ξαναπεράσει λουκέτο σε αίθουσα ή στο σύνολο της λειτουργίας τους. Επομένως, η φράση Μητσοτάκη πάσχει ουσιωδώς ως προς τα πραγματικά της δεδομένα.

Αν δεν υπάρχει κίνδυνος, όπως υποστηρίζει ο πρωθυπουργός, τότε γιατί κλείνουν σχολεία στην Ελλάδα μόλις 10 μέρες μετά το άνοιγμα τους; Υπενθυμίζεται επίσης ότι η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως είχε υποστηρίξει στον “25λογο” οδηγιών που συνόδευε το άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου ότι οι πραγματικοί λόγοι για την επανέναρξη των μαθημάτων δεν εστίαζαν στη μόρφωση και την κοινωνικοποίηση των παιδιών και των εφήβων, αλλά στην επιστροφή των γονιών σε συνθήκες εκ του σύνεγγυς εργασίας και στην προστασία των ηλικιωμένων μέσω της επέκτασης του ωραρίου στα ολοήμερα σχολεία. Οι μαθητές, δηλαδή, αντιμετωπίζονταν ως εμπόδια για τους γονείς στην επιστροφή στην εργασία, αφενός, και ως “υγειονομικές χειροβομβίδες” προς τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, αφετέρου. Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός φάσκει και αντιφάσκει με τον εαυτό του και με την υπουργό του – και δεν είναι η πρώτη φορά. Τελικά, τα παιδιά και οι έφηβοι, οι μαθητές και οι σπουδαστές, κινδυνεύουν ή όχι από τον κορονοϊό; Και αν κινδυνεύουν, κινδυνεύουν και οι οικογένειες τους; Τι λένε τα “κλειστά μυαλά” της κυβέρνησης της ΝΔ επ’ αυτού; Ίσως να χρειάζονται μια μάσκα-αλεξίπτωτο από αυτές που μοίρασαν στα σχολεία, για να ανοίξουν.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι για πρώτη φορά, ο πρωθυπουργός παραδέχεται ότι οι χώροι εργασίας (και ψυχαγωγίας) “μπορεί” να ευνοήσουν την έξαρση της πανδημίας. Αλλά, μέτρα για τον περιορισμό έχει πάρει μόνο για τους δεύτερους χώρους, τους της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης, σε γενικές γραμμές, κατόπιν εορτής και… τουρισμού. Ακόμη παραμένει στη χώρα του μυστηρίου και της φαντασίας το ερώτημα που δεν έχει λάβει απάντηση για το ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στους μαζικούς χώρους εργασίας, βιομηχανικούς, βιοτεχνικούς, υπαλληλικούς, όπου δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθεστώς τηλεργασίας, προκειμένου να τηρηθούν “οι αποστάσεις, η ατομική υγιεινή και κυρίως η μάσκα”, για να θυμηθούμε και τον πρωθυπουργό που ξεχνά πολύ βολικά τα τεστ. Το ερώτημα είναι φλέγον από τη στιγμή που για παράδειγμα, ξεκινά η χειμερινή περίοδος κρίσιμων για την ελληνική οικονομία, αγροτικών εργασιών, τις οποίες κατά κύριο λόγο κάνουν μετανάστες εργάτες από την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, χώρες εξαιρετικά επιβαρυμένες από τον κορονοϊό.

Ξέρουμε ποια μέτρα αποδίδουν περισσότερο. Και έχουμε διδαχθεί από τα λάθη άλλων χωρών, αλλά και από τα δικά μας. Παρά την τελευταία αύξηση κρουσμάτων, η Ελλάδα εξακολουθεί να τα πηγαίνει συγκριτικά πολύ καλύτερα από τις περισσότερες και πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Απ’ την αρχή της πανδημίας θρηνούμε 365 ζωές, όταν χώρες με ίδιο πληθυσμό, όπως η Πορτογαλία και το Βέλγιο, έχουν 2.000 θανάτους η πρώτη και 10.000 το δεύτερο”.Η Ελλάδα δεν έχει διδαχθεί από τα λάθη των άλλων χωρών, ειδικά στο θέμα των τεστ και της ουσιαστικής και άμεσης ενίσχυσης του συστήματος υγείας, ανεξάρτητα αν αυτό παραμένει δημόσιο, κρατικό, ασφαλιστικό, αποκεντρωμένο ή κεντρικό ή σε μεγάλο ποσοστό, σε καθεστώς ιδιόμορφων συμπράξεων του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Όχι μόνο δεν έχει διδαχθεί, αλλά πρωτοστάτησε στο έγκλημα του “ανοίγματος της οικονομίας του τουρισμού”, χωρίς προληπτικά τεστ και κάτω από το κράτος των εκβιασμών, αεροπορικών εταιρειών και tour operators της Ευρώπης για τις συνθήκες που θα επικρατούσαν μέσα στα αεροσκάφη και τα πλοία ή στις πύλες εισόδου και τις δειγματοληψίες.

Το παραμύθι με τις συγκρίσεις, με αποκλειστικά και μόνο κριτήρια τον αριθμό των νεκρών και τον πληθυσμό, πρέπει να τελειώσει, κάποια στιγμή. Η Πορτογαλία είδε αύξηση νεκρών εξαιτίας του τουρισμού και της χαλάρωσης μέτρων αποστασιοποίησης. τα οποία σε γενικές γραμμές έπαψαν να ισχύουν και στην Ελλάδα, ενώ το Βέλγιο είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες του κόσμου. Και οι δύο χώρες έχουν σημαντική καπιταλιστική διάρθρωση εντελώς διαφορετική από εκείνη της Ελλάδας, που βασίζεται στην περιβόητη μικρομεσαία και οικογενειακή επιχειρηματικότητα και εκμετάλλευση.

Παρεμπιπτόντως, και παρά τα προηγούμενα σχετικά γραφήματα που εμφάνισαν κατά καιρούς το Μέγαρο Μαξίμου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο Μητσοτάκης απέφυγε να συμπεριλάβει την Ολλανδία ως “κακό παράδειγμα”. Ίσως επειδή η “αδελφή” δεξιά κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε κάρφωσε άσχημα την ελληνική, με την τουριστική “πορτοκαλί κάρτα” κινδύνου και τις επιστολές του υπουργείου Εξωτερικών και της ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα, όπου διατυπωνόταν η εν πολλοίς βάσιμη αντίληψη ότι η Ελλάδα έχει καταστεί “αναξιόπιστος τουριστικός προορισμός”, συν τοις άλλοις “επειδή έχει πραγματοποιήσει ελάχιστα τεστ στα ελληνικά νησιά”. Τόσο καλά τα έχει πάει “η χώρα που διδάχθηκε από τα λάθη των άλλων”.

Αξιοποιήσαμε το καλοκαίρι για να θωρακίσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που από 557 κλίνες ΜΕΘ πέρυσι έχει σχεδόν 1.000 τώρα. Και αποθέματα υγειονομικών υλικών με ορίζοντα μηνών. Προσλάβαμε περίπου 6.200 νέους νοσηλευτές και γιατρούς, πολλοί από τους οποίους θα μείνουν μόνιμα στο ΕΣΥ. Πολλαπλασιάσαμε τα ημερήσια τεστ. Ενώ είμαστε από τους πρώτους στην Ευρώπη που διαθέτουμε τα καινούργια rapid test αντιγόνων. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι οι γιατροί και το νοσηλευτικό μας προσωπικό δεν δίνουν την μάχη μόνο με τον κορονοϊό, αλλά και με όλες τις άλλες αρρώστιες ή τα ατυχήματα”.Ο πρωθυπουργός διατυπώνει ανακρίβειες. Το ΕΣΥ έχει λιγότερες από 200 έτοιμες κλίνες ΜΕΘ, κατάλληλα εξοπλισμένες και στελεχωμένες για την αντιμετώπιση βαριών περιπτώσεων Covid-19. Οι προσλήψεις και για την ακρίβεια οι τοποθετήσεις γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία, με διαφόρων διαβαθμίσεων σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, έχουν αναβληθεί για μετά τον Φλεβάρη του 2021. Οι καταγγελίες και οι παραιτήσεις στα νοσοκομεία του ΕΣΥ πέφτουν σωρηδόν για όσα δεν έχει κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ. Είτε στο ζήτημα των ΜΕΘ, είτε στο ζήτημα του προσωπικού.

Από τη μόνη αξιόπιστη μέτρηση των τεστ που διατηρεί ως βάση δεδομένων και ο ΠΟΥ και αναφέρεται στον αριθμό των τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού, η Ελλάδα δεν βρίσκεται καν μέσα στις πρώτες 30 χώρες του κόσμου, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τον μαγικό αριθμό των 10.000 τεστ ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, που θεωρείται το “κατάλληλο όριο ασφαλείας για την εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς την πραγματική εξάπλωση του ιού στην κοινότητα” (η Ινδονησία το ξεπέρασε προχθές με 10.929 τεστ ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους).

Πρώτες χώρες στον κόσμο είναι το Ισραήλ, με 341.513 τεστ, το Ηνωμένο Βασίλειο, με 329.422 τεστ και οι ΗΠΑ, με 300.748 τεστ. Η Ρουμανία αντίστοιχα έχει πραγματοποιήσει 117.317 τεστ ανά εκατομμύριο κατοίκους. Η Χιλή, 160.207. Το Περού, 112.468. Η γειτονική Τουρκία, 112.322. Μέχρι και στη Βολιβία αναλογούν 24.506 τεστ ανά εκατομμύριο κατοίκους. Η Ελλάδα βρίσκεται πιο κάτω και από τον πάτο που προσδιορίζουν η Ινδονησία και το Μπαγκλαντές με 11.199 τεστ ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Συσκευές, αντιδραστήρια και μηχανήματα για τα rapid test αντιγόνων είχαν παραληφθεί στην Ολλανδία και τη Γαλλία από τον περασμένο Μάιο, όταν και είχαν τοποθετηθεί κατά προτεραιότητα σε αεροδρόμια όπως το Σαρλ ντε Γκωλ του Παρισιού και το Σίπχολ του Άμστερνταμ. Από τα τέλη Αυγούστου, τα rapid test αντιγόνων αποτελούν τη μέθοδο αποκάλυψης και διαπίστωσης φορέων του κορονοϊού που χρησιμοποιούν δήμοι όπως είναι πάλι το Παρίσι και το Άμστερνταμ, όπου η μαζική εξέταση κατοίκων και επισκεπτών γίνεται απολύτως δωρεάν με απόφαση των γυναικών δημάρχων, Αν Ινταλγκό και Φάμκε Χάσελμα, αντίστοιχα.

Αυτά τα ολίγα για το “διάγγελμα” του πρωθυπουργού προς τον ελληνικό λαό ενόψει του πολύ χειρότερου, πανδημικού χειμώνα ο οποίος βρίσκεται ante portas της Ελλάδας.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα