ΑΘΗΝΑ
16:24
|
18.04.2024

Τουλάχιστον 15 ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και επιχειρηματίες στην Κένυα εμπλέκονται σε σκάνδαλο με διασπάθιση δημόσιου χρήματος που προοριζόταν για την αγορά ιατρικών προμηθειών και εξοπλισμού […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 15 ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και επιχειρηματίες στην Κένυα εμπλέκονται σε σκάνδαλο με διασπάθιση δημόσιου χρήματος που προοριζόταν για την αγορά ιατρικών προμηθειών και εξοπλισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του BBC η κυβέρνηση της Κένυας έχει διατάξει τη διενέργεια έρευνας μετά τη γενικευμένη κατακραυγή του κόσμου στην αφρικανική χώρα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαγωνισμοί για την αγορά των ιατρικών προμηθειών δόθηκαν σε άτομα και επιχειρηματίες φίλα προσκείμενα προς την κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για σκάνδαλο εκατομμυρίων καθώς η κυβέρνηση της Κένυας έλαβε σε βοήθεια και χορηγίες τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια δολάρια για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Κι ενώ τα δολάρια βρίσκονταν στα δημόσια ταμεία οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονταν για ελλείψεις σε βασικό προστατευτικό εξοπλισμό που θέτει σε κίνδυνο καθημερινά τη ζωή τους.

Η κρατική Αρχή Ιατρικών Προμηθειών, υπεύθυνη για την αγορά του ιατρικού εξοπλισμού, αρνείται τις κατηγορίες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Η πρώτη φάση της έρευνας επικεντρώνεται στην υπεξαίρεση 7,8 εκ. δολαρίων που θα δαπανούνταν για την αγορά μασκών προσώπου PPE για το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό της χώρας.

Οι προκαταρκτικές ερευνητές της Επιτροπής κατά της Διαφθοράς της Κένυας διαπίστωσαν αρκετές παραβάσεις του δικαίου περί ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων. Προτείνουν μάλιστα την άσκηση διώξεων κατά όλων των μελών της κρατικής Αρχής Ιατρικών Προμηθειών και του υπουργείου Υγείας που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα