ΑΘΗΝΑ
15:49
|
16.04.2024

Υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες των παλαιστινιακών κομμάτων Χαμάς και Φατάχ αποφάσισαν μετά από ολιγοήμερες διαβουλεύσεις στην Κωνσταντινούπολη να διοργανώσουν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που θα είναι οι […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες των παλαιστινιακών κομμάτων Χαμάς και Φατάχ αποφάσισαν μετά από ολιγοήμερες διαβουλεύσεις στην Κωνσταντινούπολη να διοργανώσουν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που θα είναι οι πρώτες μετά από 13 χρόνια.

Ο Αζάμ αλ Άχμαντ, μέλος της Κ.Ε. της Φατάχ παραχωρώντας συνέντευξη στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού είπε πως πρώτα θα διεξαχθούν σε περίπου έξι μήνες οι βουλευτικές εκλογές, θα ακολουθήσουν οι προεδρικές και στη συνέχεια θα στηθούν κάλπες για τα νέα μέλη του «Εθνικού Συμβουλίου» που συνιστά ουσιαστικά τη βουλή του Οργανισμού Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης (PLO). Οι αποφάσεις των δύο αντιπροσωπειών μεταφέρθηκαν στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς, ο οποίος θα εκδώσει σχετικά προεδρικά διατάγματα για τη διεξαγωγή των εκλογών, που όπως τόνισε, θα πραγματοποιηθούν σε Λωρίδα Γάζας και Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ. «Δίχως Ιερουσαλήμ δεν θα γίνουν εκλογές» είπε.

Άλλο στέλεχος της Φατάχ, ο Χουσείν αλ Σέικχ που είναι επίσης μέλος της Κ.Ε., δήλωσε πως «ο διάλογος που ενώνει την παλαιστινιακή στάση στο φως συναίνεσης απόρριψης των σχεδίων που καταστρώνονται σε βάρος του παλαιστινιακού αγώνα». Επιπλέον, άλλο μέλος της ΚΕ της Φατάχ που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε πως τις επόμενες μέρες αντιπροσωπεία του κόμματος θα επισκεφθεί  την πρωτεύουσα της Αιγύπτου, Κάιρο και του Κατάρ, Ντόχα, υπό το φως ζητημάτων που προκύπτουν μετά την πρόσφατη υπογραφή συμφωνιών εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν.

Η τετραμερής υπουργών Εξωτερικών στο Αμάν

Νωρίτερα σήμερα στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμάν πραγματοποιήθηκε η όγδοη τετραμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, Ιορδανίας Αϊμάν Σαφέντι, Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν και Γερμανίας, Χάικο Μάας που ήταν και ο μοναδικός που επέλεξε να συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω καραντίνας.

Όλοι οι υπουργοί επικρότησαν τις συμφωνίες ΗΑΕ, Μπαχρέιν με Ισραήλ θεωρώντας πως μπορεί να οδηγήσουν σε περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη.

Κατά τα λοιπά συζήτησαν το ενδεχόμενο δημιουργίας «νέων πλαισίων» επανέναρξης των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαβουλεύσεων με στόχο την εξεύρεση λύσης τερματισμού της διένεξης. Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών είπε πως επιθυμούν την εξεύρεση «δίκαιης και συνολικής» λύσης στη βάση των δύο κρατών.  «Δουλεύουμε πάνω σε πλαίσια που θα προσελκύσουν τις δύο πλευρές προς περισσότερη αλληλεπίδραση με στόχο την προώθηση ειρηνευτικής διαδικασίας και τερματισμού της διένεξης» δήλωσε κατά το ρεπορτάζ της αγγλόφωνης αιγυπτιακής εφημερίδας, Egypt Today.

Ο Ιορδανός ομόλογός του είπε πως «δεν υπάρχει λύση χωρίς λύση στη βάση των δύο κρατών». Είπε πως η «μπάλα είναι στο γήπεδο του Ισραήλ», καλώντας το να διαλέξει μεταξύ «της ειρήνης ή της διατήρησης» του σημερινού στάτους κβο.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε πως Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θέλουν να βρουν λύση, όχι όμως σε βάρος τους. Τόνισε πως οι τέσσερις χώρες θέλουν μία «μόνιμη δέσμευση» του Ισραήλ πως δεν θα επιχειρήσει μονομερώς προσάρτηση κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Όχθη.

Ο Χάικο Μάας από το Βερολίνο είπε, μέσω τηλεδιάσκεψης, πως οι πρόσφατες συμφωνίες του Ισραήλ με Μπαχρέιν και ΗΑΕ «αποδεικνύουν πως είναι πιθανή η ειρήνη στην περιοχή».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα