ΑΘΗΝΑ
22:49
|
25.04.2024

Την ύπαρξη επίσημου αμερικανικού σχεδίου αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου στο πλαίσιο ικανοποίησης ανάλογης απαίτησης της Τουρκίας απέρριψε σήμερα ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ύπαρξη επίσημου αμερικανικού σχεδίου αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου στο πλαίσιο ικανοποίησης ανάλογης απαίτησης της Τουρκίας απέρριψε σήμερα ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Αφορμή έδωσε άρθρο του Πέτρου Ούτση, υπεύθυνου της ιστοσελίδας για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Διπλωματίας «Via Diplomacy», με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο σε γαλλικό ραδιοσταθμό.

Εκεί ο Πομπέο πρότεινε πως για να αποκλιμακωθεί η ελληνοτουρκική ένταση στο Αιγαίο θα πρέπει «να μειωθεί το στρατιωτικό αποτύπωμα παντού και να γίνεται προσφυγή σε διπλωματικά και όχι στρατιωτικά μέσα».

Είχε μάλιστα νωρίτερα υποστηρίξει πως το ζήτημα «πρέπει να επιλυθεί χωρίς να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική ισχύς, αλλά μέσω των κανονικών μηχανισμών, μέσω των διεθνών αποφάσεων, ιδιαίτερα για τα (σ.σ.: ενεργειακά) δικαιώματα που συνδέονται μ’ αυτή την περιοχή».

Η απάντηση του Τζέφρι Πάιατ στο δημοσίευμα ήρθε μέσω ανάρτησης στο Τουίτερ. «Σας διαβεβαιώνω πως οι ΗΠΑ δεν υποβάλλουν προτάσεις όπως αυτή που αναφέρετε εδώ. Αυτή δεν είναι η φύση της συμμαχίας μας. Όπως έχω πει συχνά μία ισχυρή και ασφαλής Ελλάδα είναι προς το συμφέρον της Αμερικής».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα