ΑΘΗΝΑ
06:10
|
19.04.2024
Νέος πρωθυπουργός αναδείχθηκε ο Μοχάμεντ Ρομπλ, κατόπιν πρότασης του Προέδρου της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Σομαλοί βουλευτές έδωσαν το πράσινο φως για το διορισμό του Μοχάμεντ Χουσεΐν Ρόμπλ ως νέου πρωθυπουργού της χώρας. Ο Ρόμπλ, πολιτικός μηχανικός και θεωρούμενος ως εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς πολιτικών, εγκρίθηκε από 215 βουλευτές, μετά τον διορισμό του από τον Πρόεδρο της χώρας Μοχάμεντ Αμπντουλαχί Μοχάμεντ.

Aντικατέστησε τον πρώην πρωθυπουργό Χασάν Αλί Κάιρ, ο οποίος καταψηφίστηκε από το κοινοβούλιο τον Ιούλιο του 2020, επειδή δεν άνοιξε το δρόμο για πλήρως δημοκρατικές εκλογές που θα διεξαχθούν πριν από τον Φεβρουάριο του 2021.

Το κράτος της Αφρικής βρίσκεται στην δύσκολη φάση της δημοκρατικής μετάβασης, καθώς την λήξη του δεκαπενταετούς εμφυλίου πολέμου (1991-2006) ακολούθησε η εξέγερση της ισλαμιστικής Αλ-Σαμπάμπ που έφτασε να κατέχει μεγάλο μέρος της επικράτειας έως και το 2017, όταν παρενέβησαν στρατιωτικές δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης της Αφρικανικής Ένωσης και των ΗΠΑ.

Η ενδημική διαφθορά καθώς και οι γεμάτη εντάσεις σχέσεις μεταξύ ομοσπονδιακής κυβέρνησης και περιφερειών συνιστά ακόμη ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα για την ηγεσία της χώρας.

Πηγές: AllAfrica, News 24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα