ΑΘΗΝΑ
12:08
|
26.04.2024
Η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ανοίγει τον δρόμο για την αποξήλωση των ευρημάτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Θετική ήταν η απόφαση του ΚΑΣ για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό Θεσσαλονίκης στη Βενιζέλου.  

Μετά από μαραθώνια σύσκεψη που ξεκίνησε στις 19:30 το απόγευμα της Τετάρτης και έληξε στις 05:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, με ομόφωνη απόφαση, έδωσε το ‘πράσινο φως’, για τη μελέτη που κατέθεσε η Αττικό Μετρό.

Πρόκειται για τη μελέτη του αρχιτέκτονα Δημήτρη Κορρέ, που αφορά στην προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Κορρές, αδελφός του μέλους του ΚΑΣ Εμμανουήλ Κορρέ, παρουσίασε τη μελέτη της αποξήλωσης ενημερώνοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν αποσπαστεί συνολικά 1400 τόνους αρχαιολογικών ευρημάτων από τις ανασκαφές σε όλο τον άξονα της Εγνατίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Parallaximag.gr, o κ. Κορρές είπε ότι πρόκειται να μετακινήσει τα υφιστάμενα κτίρια πάνω σε ράβδους και πλέγματα ώστε να μετακινηθούν απαλά. Με την εφαρμογή μιας νέας μεθόδου που θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και εφαρμόζεται όπως ισχυρίστηκε σε κτίρια με μεγάλο εμβαδόν και ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει την τοποθέτηση λαμών κάτω και γύρω από τοίχους. Ο κ. Κορρές υποστήριξε ότι η απόσπαση των αρχαίων θα διαρκέσει περίπου πέντε μήνες.

Παρέμβαση υπέρ της απόσπασης έκαναν τόσο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, όσο και ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο μόνος αντίλογος εκφράστηκε από τα σωματεία Ελλήνων Αρχαιολόγων, που έτσι κι αλλιώς έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού και για αυτόν τον λόγο είχαν ζητήσει την αναβολή της συνεδρίασης ώσπου να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ. Οι προσφυγές εξετάζονται στις 6 Νοεμβρίου.    

Τα σωματεία διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν τους δόθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, αντίγραφο της εξεταζόμενης μελέτης του κ. Κορρέ και κατά συνέπεια δεν μπορούσαν να αναπτύξουν επαρκώς την επιχειρηματολογία τους. Από την πλευρά της η Αττικό Μετρό έχει δεσμευτεί ότι, ανεξαρτήτως της απόφασης του ΚΑΣ, δεν θα προχωρήσει σε κάποια ενέργεια, εάν δεν αποφανθεί οριστικά το ΣτΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα