ΑΘΗΝΑ
10:23
|
23.04.2024

Ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μια διαδικτυακή πλατφόρμα και μια επί της ουσίας εφαρμογή τηλεδιάσκεψης αρνήθηκαν να μεταδώσουν εικόνα και ήχο από την προγραμματισμένη από το […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μια διαδικτυακή πλατφόρμα και μια επί της ουσίας εφαρμογή τηλεδιάσκεψης αρνήθηκαν να μεταδώσουν εικόνα και ήχο από την προγραμματισμένη από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο (SFSU) διαδικτυακή συζήτηση με κεντρική ομιλήτρια το ηγετικό στέλεχος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Λέιλα Χάλεντ.

Μόλις 22 λεπτά από την έναρξη του διαδικτυακού σεμιναρίου με θέμα: “Ποιανού το αφήγημα; Ισότητα φύλων, Δικαιοσύνη και Αντίσταση” η μετάδοση διακόπηκε και εμφανίστηκε στις οθόνες των υπολογιστών το μήνυμα: “Αυτό το βίντεο δεν είναι πλέον διαθέσιμο”.

Μετά από εβδομάδες πιέσεων προς το SFSU, πρώτα το Zoom και στη συνέχεια το YouTube και το Facebook έκοψαν την ομιλία της Χάλεντ εξαιτίας, όπως είπαν, των σχέσεων της ομιλήτριας με μια οργάνωση χαρακτηρισμένη από τις ΗΠΑ κι άλλες 29 χώρες ως τρομοκρατική.  

Πίσω από την ακύρωση του online σεμιναρίου φέρονται να κρύβονται ομάδες και οργανώσεις πίεσης από το Ισραήλ, όπως το Lawfare Project. Οι εν λόγω ομάδες ισχυρίζονται ότι η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης τρομοκρατική οργάνωση και ως εκ τούτου το Zoom μπορεί να θεωρεί ποινικά υπεύθυνο για την παροχή “στήριξης” σε τρομοκρατική οργάνωση. Στην ιστοσελίδα του το Lawfare Project πανηγυρίζει σήμερα για τη λογοκρισία σε βάρος της Χάλεντ αποκαλώντας την μια νίκη του κινήματος #EndJewHatred, το οποίο δημιουργήθηκε πριν από μόλις δύο εβδομάδες.

Η υπηρεσία τηλεδιασκέψεων Zoom εξέδωσε χθες την εξής ανακοίνωση για να αιτιολογήσει την απόφασή της: “Το Zoom στηρίζει την ανοικτή ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και συζητήσεων σύμφωνα με το καταστατικό που ορίζει τους όρους χρήσης της υπηρεσίας. Ένας από αυτούς είναι η συμμόρφωσή μας με το νομικό πλαίσιο της αμερικανικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, τις κυρώσεις και τους ελέγχους εξαγωγών. Υπό το πρίσμα της σχέσης ή συμμέτοχης της ομιλήτριας σε μια τρομοκρατική κατά τις ΗΠΑ οργάνωση και την αδυναμία του πανεπιστημίου να την αντικρούσει κρίνουμε ότι η συνάντηση παραβιάζει τους όρους υπηρεσιών του Zoom”.  

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Ο Σαρί Μακντίσι, καθηγητής Αγγλικής Γλώσσας και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιου του Λος Άντζελες έγραψε στο Twitter “αυτά συμβαίνουν όταν κάνουμε αναθέσεις σε εργολάβους σαν το Zoom στα πανεπιστήμια μας. Αυτοί αποφασίσουν ποιες εκδηλώσεις είναι αποδεκτές και ποιες όχι. Είναι εξωφρενικό».

Η πρόεδρος του SFSU, Λιν Μαζόνεϊ , δήλωσε σε ανοικτή επιστολή της πως διαφωνεί με την απόφαση του Zoom αλλά αναγνωρίζει το δικαίωμα μια ιδιωτικής εταιρείες να εφαρμόζει την πολιτική της.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα