ΑΘΗΝΑ
09:01
|
17.05.2024

Οι σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων «έχουν προσλάβει στρατηγικό χαρακτήρα, αναβαθμίζοντας τους πολυ-επίπεδους διμερούς δεσμούς» τόνισε σήμερα μετά τη συνάντηση του στην Αθήνα με […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων «έχουν προσλάβει στρατηγικό χαρακτήρα, αναβαθμίζοντας τους πολυ-επίπεδους διμερούς δεσμούς» τόνισε σήμερα μετά τη συνάντηση του στην Αθήνα με τον ομόλογό του, σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ιδιαίτερα οι πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στην έναρξη επικείμενων ελληνοτουρκικών «διερευνητικών επαφών», ο Δένδιας επανέλαβε πως η Ελλάδα παραμένει «προσηλωμένη στον διάλογο με καλή πίστη, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, χωρίς εκβιασμούς και απειλές». Εξέφρασε δε στον Εμιρατινό ομόλογό του την ελπίδα ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σ’ αυτή τη λογική «με συνέπεια και συνέχεια», εγκαταλείποντας παράνομες ενέργειες και τις προκλήσεις και δίνοντας προτεραιότητα στον διάλογο.

Πρόσθεσε επίσης πως «ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στις σχέσεις καλής γειτονίας αποτελεί υποχρέωση και όχι επιλογή».

Αναφερόμενος στις σχέσεις Αθήνας-Άμπου Ντάμπι ο Δένδιας εκτίμησε πως η σημερινή συνάντησή του  με τον Εμιρατινό ομόλογό του αντανακλά «με τον καλύτερο τρόπο το άριστο επίπεδο» διμερών σχέσεων, προσθέτοντας με νόημα: «Οι χώρες μας ομονοούν, αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο τις ευκαιρίες, απαντούν με τον ίδιο τρόπο στις προκλήσεις που αναδύονται στην ευρύτερη περιοχή μας».

Σε σχέση με τον τομέα της Ενέργεια, ο Δένδιας ανέφερε πως Ελλάδα και ΗΑΕ αναγνωρίζουν τη ζωτική σημασία αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αναφερόμενος στην αμυντική συνεργασία διέκρινε πως υπάρχει ένα «νέο βάθος στη διμερή σχέση» και επικαλέστηκε ως ενδεικτικά παραδείγματα την πρόσφατη επίσκεψη του αρχηγού των Εμιρατινών ενόπλων δυνάμεων στην Ελλάδα και την παρουσία αεροσκαφών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Σούδα.

Τέλος επισήμανε πως άκουσε «με ιδιαίτερο ενδιαφέρον» την ανάλυση του ομόλογου του για τη Μέση Ανατολή, τη Λιβύη, τον Κόλπο και το Ιράν.

Υπενθύμισε τέλος πως η ελληνική κυβέρνηση επικροτεί τη συμφωνία ομαλοποίησης σχέσεων ΗΑΕ και Μπαχρέιν με Ισραήλ, λέγοντας πως η Αθήνα «χαιρέτισε από την πρώτη στιγμή τις ιστορικές Συμφωνίες του Αβραάμ».

Αναφερόμενος στο παλαιστινιακό ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως η Ελλάδα «παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην Ειρηνευτική Διαδικασία και θεωρεί ότι οι συμφωνίες αυτές θα συνδράμουν στην επανεκκίνησή της, μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων φίλων μας,  ενισχύοντας την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή». Χαιρέτισε τέλος την απόφαση των παλαιστινιακών παρατάξεων για τη διεξαγωγή εκλογών εντός του 2021.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα