ΑΘΗΝΑ
16:34
|
09.05.2024
H 29χρονη Σίντι Εράσο είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 30 ετών με την κατηγορία της “δολοφονίας” του μωρού της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αποφυλακίστηκε η 29χρονη Σίντι Εράσο από το Ελ Σαλβαδόρ, η οποία είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 30 ετών με την κατηγορία της “δολοφονίας” του μωρού της επειδή απέβαλε λόγω επιπλοκών κατά τη διάρκεια της κύησης.

Ο πρόεδρος της χώρας Ναγίμπ Μπουκέλε έχει δεσμευτεί να αποσύρει την απαγόρευση των αμβλώσεων όταν η ζωή της μητέρας εγκύου διατρέχει κίνδυνο.

Η Σίντι Εράσο πέρασε έξι χρόνια μέσα στη φυλακή. Η 29χρονη βρισκόταν στον όγδοο μήνα της κύησης όταν απέβαλε μέσα στις τουαλέτες εμπορικού κέντρου στη Σογιαπάνγκο, ανατολικά της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ, το 2014, αλλά οι δικαστικές αρχές της χώρας την καταδίκασαν αφού αποφάνθηκαν ότι είχε κάνει άμβλωση.   

Η νομοθεσία εναντίον της άμβλωσης στη συντηρητική, καθολική χώρα, είναι από τις αυστηρότερες στον κόσμο. Ο ποινικός κώδικας προβλέπει την επιβολή ποινών φυλάκισης 2 ως 8 ετών σε περιπτώσεις άμβλωσης. Ωστόσο, εισαγγελείς και δικαστές χαρακτηρίζουν σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και αθέλητες αποβολές “ανθρωποκτονίες εκ προμελέτης με επιβαρυντικές περιστάσεις”, κατηγορία που επισύρει ποινή 30 ως και 50 ετών κάθειρξης.

Η ετυμηγορία σε βάρος της 29χρονης έγινε μεταγενέστερα ελαφρύτερη και η ποινή της μειώθηκε από τα 30 στα 10 χρόνια κάθειρξη. “Σήμερα γιορτάζουμε την ελευθερία της Σίντι, η οποία καταδικάστηκε σε 30ετή κάθειρξη στη βάση ενός ψευδούς κατηγορητηρίου. Η απελευθέρωσή της επιβεβαιώνει ότι μπορεί να αποδοθεί δικαιοσύνη όταν όλοι ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Η απελευθέρωσή της μας γεμίζει ελπίδα για τη μελλοντική αποφυλάκιση κι άλλων γυναικών”, δήλωσε στο Telesur η επικεφαλής της ένωσης πολιτών για την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων, Μορένα Ερέρα. Η ίδια πρόσθεσε ότι υπάρχουν άλλες 18 αθώες γυναίκες στο Ελ Σαλβαδόρ που εκτίουν ποινές φυλάκισης και θα έπρεπε να αφεθούν άμεσα ελεύθερες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα