ΑΘΗΝΑ
11:36
|
05.07.2024
Την Κυριακή οι Ελβετοί καλούνται να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της ελεύθερης μετακίνησης εργαζομένων από την Ε.Ε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την Κυριακή (27/098), οι Ελβετοί θα προσέλθουν στην κάλπη για να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να τηρούν ή αν θα ακυρώσουν τη συμφωνία για την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το δημοψήφισμα έχει άρωμα Brexit, καθώς θυμίζει την εκστρατεία κατά της μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, που προηγήθηκε της απόφασης για την απομάκρυνση της χώρας από την Ε.Ε.

Το δημοψήφισμα διενεργείται με πρωτοβουλία του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος (SVP), του συντηρητικού σχηματισμού που πλειοψηφεί στο ελβετικό κοινοβούλιο και καλεί τους πολίτες της Ελβετίας να αποφασίσουν αν η χώρα θα συνεχίσει να ακολουθεί την οδηγία της Ε.Ε. ή αν θα θέσει δικό της όριο στον αριθμό των αλλοδαπών που επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα αναζητώντας εργασία.

Οι μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι το SVP θα βγει χαμένο από το δημοψήφισμα, αφού το 63% των Ελβετών δηλώνουν αποφασισμένοι να ψηφίσουν κατά της αντιμεταναστευτικής πρότασης.

Υπολογίζεται ότι το ένα τέταρτο των 8,6 εκατομμυρίων ανθρώπων που κατοικούν στην Ελβετία σήμερα δεν είναι γηγενείς, αλλά “ξένοι”, οι οποίοι εργάζονται στη χώρα.

Με τον σημερινό ρυθμό υποδοχής μεταναστών, ο πληθυσμός της Ελβετίας αναμένεται να φτάσει στα 10 εκατομμύρια μέσα στα επόμενα 30 χρόνια.

Το κεντρικό σύνθημα του SVP εν όψει του δημοψηφίσματος είναι το “Οι μετανάστες αλλοιώνουν τον πολιτισμό μας” (κάτι μας θυμίζει, ε;) και υποστηρίζεται από την κοινότοπη, ισοπεδωτική και ανερμάτιστη επιχειρηματολογία ότι οι πλατείες, τα μέσα συγκοινωνίας και οι δρόμοι των ελβετικών πόλεων είναι λιγότερο ασφαλή λόγω των μεταναστών που -επιπλέον- “κλέβουν τις δουλειές” και “καρπώνονται τα επιδόματα” των γνήσιων Ελβετών.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η ακύρωση της συμφωνίας με την Ε.Ε. για την ελεύθερη μετακίνηση των εργαζομένων θα κοστίσει στη χώρα την απώλεια έμπειρου και εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, ενώ θα θέσει σε κίνδυνο τις περισσότερες από 120 συμφωνίες που έχει συνάψει η Ελβετία με την Ευρωπαϊκή Ένωση (η Ελβετία δεν είναι μέλος της Ε.Ε.). Οι πιο σημαντικές εξ αυτών έχουν να κάνουν με την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων και δεδομένων, την αγροτική πολιτική, την επιστημονική έρευνα, τις μεταφορές και τον τουρισμό.

Το SVP είχε διενεργήσει ανάλογο δημοψήφισμα και το 2014. Τότε, μάλιστα, η θέση του είχε υπερισχύσει, αλλά πρακτικά δεν επιβλήθηκε όριο στον αριθμό των μεταναστών, μετά από πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η θέση της Ε.Ε. δεν έχει αλλάξει από τότε – αν η Ελβετία επιλέξει μονομερώς να θέσει όριο, απειλείται με εξοστρακισμό από την κοινή αγορά.

Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους υπολογισμούς, το 68% των αλλοδαπών που εργάζονται στην Ελβετία είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους περισσότερους να προέρχονται από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Αντιστοίχως, περίπου μισό εκατομμύριο Ελβετοί ζουν κι εργάονται σε χώρες τις Ε.Ε.

Με πληροφορίες από TheGuardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα