ΑΘΗΝΑ
20:25
|
21.05.2024

Βουλευτές από όλα τα κόμματα της βουλής στην Ουγκάντα απέρριψαν σχέδιο της κυβέρνησης για την ανέγερση υδροηλεκτρικού φράγματος στους καταρράκτες Ουχούρου που βρίσκονται στον Εθνικό […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βουλευτές από όλα τα κόμματα της βουλής στην Ουγκάντα απέρριψαν σχέδιο της κυβέρνησης για την ανέγερση υδροηλεκτρικού φράγματος στους καταρράκτες Ουχούρου που βρίσκονται στον Εθνικό Δρυμό Μάρτσισον Φολς και θεωρείται από τους πιο όμορφους καταρράκτες παγκοσμίως.

Οι βουλευτές δέχθηκαν ομόφωνα την έκθεση 28μελούς κοινοβουλευτικής επιτροπής περιβάλλοντος που απέρριπτε την πρόταση του υπουργείου Ενέργειας και Ανάπτυξης για την ανέγερση του φράγματος. Το σχέδιο αποσκούσε στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος 360 MW μέσω φράγματος στους καταρράκτες Ουχούρου, που σχηματίστηκαν μετά τις μεγάλες πλημμύρες του 1962, τη χρονιά που η χώρα κήρυξε την ανεξαρτησία της από την βρετανική αποικιοκρατία.

Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο πως ακυρώνονται, μία διά παντός, τα σχέδια της νοτιοαφρικανικής εταιρίας Μπονάνγκ Πάουερ εντ Ένερτζι για την ανέγερση του φράγματος. Ούτε ότι ο Εθνικός Δρυμός Μάτσινσον Φολς θα βγει αλώβητος από τα σχέδια των επενδυτών καθώς η κρατική εταιρία ενέργειας της Ουγκάντα, Total E&P, έχει δώσει ήδη άδεια για γεωτρήσεις πετρελαίου σε έξι τομείς της περιοχής.

Ο διευθύνων σύμβουλος της του ινστιτούτου «Africa Institute for Energy Governance» Ντίκενς Καμουγκίσα, μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα The Guardian κάλεσε το λαό της Ουγκάντας σε επαγρύπνηση εκφράζοντας επιφυλάξεις για το εάν τελικώς η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση της βουλής.

«Δυστυχώς, δεν υπάρχουν εγγυήσεις πως η κυβέρνησή μας, που δεν είναι αλώβητη από τη διαφθορά, θα σεβαστεί τη σύσταση της βουλής. Χρειαζόμαστε νόμο που θα κάνει τις αποφάσεις της βουλής νομικώς δεσμευτικές» ανέφερε τονίζοντας ότι στο παρελθόν η κυβέρνηση του προέδρου Γιοβέρι Μουσεβένι έδωσε προς εκμετάλλευση το δάσος Μαμπίρα παρά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων. Και κατέληξε τονίζοντας: «Η βουλή δεν έχει τα δόντια να προασπίσει τις αποφάσεις. Μόνον αποφασισμένοι πολίτες μπορούν να ορθώσουν ανάστημα, να υπερασπιστούν και να προστατεύσουν τους καταρράκτες».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα