ΑΘΗΝΑ
17:23
|
21.06.2024

Ένας από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη του Βατικανού υπέβαλε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του αποκαλύπτοντας πως η εντολή εξόδου ήρθε από τον προκαθήμενο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη του Βατικανού υπέβαλε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του αποκαλύπτοντας πως η εντολή εξόδου ήρθε από τον προκαθήμενο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, πάπα Φραγκίσκο τον Α΄.

Ο καρδινάλιος Άντζελο Μπέτσου δήλωσε ότι κατηγορείται για εμπλοκή σε ύποπτη υπόθεση ακινήτων και χρηματισμό των αδελφών του από τα ταμεία της Αγίας Έδρας. Ο ίδιος αρνείται τις σε βάρος του κατηγορίες και δηλώνει “αναστατωμένος». Ο καρδινάλιος Μπέτσου ήταν από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Πάπα και κατείχε τη θέση κλειδί του καγκελαρίου στο Βατικανό.  

“Είναι ένα πλήγμα για μένα, την οικογένειά μου, τους ανθρώπους της χώρας μου. Σε πνεύμα υπακοής και από αγάπη για την Εκκλησία και τον πάπα, αποδέχθηκα το αίτημά του να παραιτηθώ από τα καθήκοντά μου”, δήλωσε, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Il Messaggero. “Είμαι αθώος και θα το αποδείξω. Παρακαλώ τον Άγιο Πατέρα να μου επιτρέψει να υπερασπίσω τον εαυτό μου”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Il Messaggero, ο πάπας Φραγκίσκος ο Α΄του είπε: “Σας αγαπούσα πάντα, λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να κάνω αλλιώς”.

Έπειτα από μια καριέρα νούντσιου (πρεσβευτή), ο Iταλός ιερωμένος είχε θητεύσει επί επτά χρόνια ως αναπληρωτής του υπουργού Εσωτερικών του Βατικανού και βρισκόταν σε διαρκή επαφή με τον πάπα Βενέδικτο 16ο και στη συνέχεια με τον πάπα Φραγκίσκο. Ο πάπας Φραγκίσκος τον έχρισε καρδινάλιο το 2018 και τέθηκε αμέσως επικεφαλής της διοίκησης της Αγίας Έδρας που είναι αρμόδια να ερευνά και να αποφαίνεται για τις αγιοποιήσεις.

Η παραίτησή του σε ηλικία 72 ετών, πρόωρη για τα ήθη της εκκλησίας, μοιάζει με κύρωση.

Στη σύντομη ανακοίνωση του Βατικανού διευκρινίζεται πως, μολονότι ο Άντζελο Μπέτσου διατηρεί την ιδιότητα του καρδιναλίου, χάνει όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα αυτή, κυρίως τη δυνατότητα να εκλέξει έναν νέο πάπα στο πλαίσιο του κογκλάβιου ή να συμβουλεύει τον νυν ποντίφικα.

Το όνομα του καρδιναλίου είχε αναφερθεί πολλές φορές στο πλαίσιο μιας πολύκροτης έρευνας, που άρχισε πριν από έναν χρόνο, σχετικά με τις αδιαφανείς οικονομικές διευθετήσεις για την αγορά μιας πολυκατοικίας στη σικ συνοικία του Τσέλσι στο Λονδίνο. Η διαδικασία της αγοράς είχε αρχίσει το 2014, όταν ο καρδινάλιος Μπέτσου ήταν ακόμη στο υπουργείο Εσωτερικών, την κεντρική διοίκηση της Αγίας Έδρας που λάμβανε τις αποφάσεις γι’ αυτή την επένδυση. Στην αρχή της χρονιάς είχε υποστηρίξει σε συνομιλίες αυτή την αγορά ακινήτου.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, πέντε εργαζόμενοι του υπουργείου Εσωτερικών του Βατικανού βρίσκονται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης της Αγίας Έδρας. Ένας ιταλός επιχειρηματίας είχε συλληφθεί τον περασμένο Ιούνιο με υποψίες για εκβιασμό έναντι της Αγίας Έδρας στο πλαίσιο της αγοράς της πολυκατοικίας στο Λονδίνο, πριν αποφυλακισθεί προσωρινά.

Σύμφωνα με αποκαλύψεις στο τεύχος του ιταλικού περιοδικού L’ Espresso που κυκλοφορεί μεθαύριο, Κυριακή, ο καρδινάλιος είχε κατευθύνει επανειλημμένα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ της ιταλικής αρχιεπισκοπής και της Αγίας Έδρας προς έναν συνεταιρισμό στη Σαρδηνία που διευθύνεται από τον αδελφό του και ασχολείται με την κοινωνική ένταξη υπό την αιγίδα της αρχιεπισκοπής της Σαρδηνίας. Σύμφωνα με τη έρευνα, η οποία αποκαλύπτεται εν μέρει σήμερα από την ιταλική εφημερίδα la Repubblica και μπορεί να επέσπευσε την αιφνίδια πτώση του καγκελαρίου χθες, Πέμπτη, το βράδυ, ο ιερωμένος έχει ευνοήσει επίσης στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του τις δραστηριότητες δύο άλλων αδελφών του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα