ΑΘΗΝΑ
10:16
|
28.04.2024

«Μετά την κλιμάκωση της έντασης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Σεργκέι Λαβρόφ εργάζεται εντατικά για να ενθαρρύνει όλες τις πλευρές στην κατάπαυση πυρός και την έναρξη συνομιλιών» […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Μετά την κλιμάκωση της έντασης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Σεργκέι Λαβρόφ εργάζεται εντατικά για να ενθαρρύνει όλες τις πλευρές στην κατάπαυση πυρός και την έναρξη συνομιλιών» σημείωσε η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην περιοχή.

Ο Ρώσος Υπουργός εξωτερικών, διεξάγει ενατικές επαφές ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές προκειμένου να τους πείσει να προχωρήσουν σε άμεση κατάπαυση πυρός και να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.   

«Καλούμε όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες άμεσα και να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Ελληνικό Υπουργείο εξωτερικών, στην οποία αναφέρει:  «Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που προκάλεσε και θύματα μεταξύ αμάχων.

Καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να προβούν σε άμεση παύση των εχθροπραξιών και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της Ομάδας Μινσκ.

Η ειρηνική επίλυση των διαφορών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου είναι μονόδρομος για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Αναμένουμε ότι κάθε ενέργεια και δήλωση από πλευράς εμπλεκομένων αλλά και τρίτων θα εντάσσεται σε αυτή τη λογική, αποφεύγοντας την υποδαύλιση της έντασης.»

Ο συγκεκριμένος κύκλος συγκρούσεων, ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαιτζαν, ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Η Αρμενία ανακοίνωσε την επιβολή στρατιωτικού νόμου, και γενική επιστράτευση. «Βάσει της απόφασης της κυβέρνησης, στρατιωτικός νόμος και πλήρης επιστράτευση κηρύσσονται στην Αρμενία. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις μπαίνουν αμέσως σε ισχύ, έπειτα από την επίσημη δημοσίευσή τους. Καλώ όλο το στρατιωτικό προσωπικό να παρουσιαστεί στις κατά τόπος στρατιωτικές υπηρεσίες» έγραψε ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν στο Facebook.

«Την Κυριακή το πρωί, οι Αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις άρχισαν να βομβαρδίζουν στρατιωτικές θέσεις και οικισμούς κατά μήκος της γραμμής επαφής» σημείωσε ο Πρόεδρος του Αζερμπαιτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και συνέχισε: «Πρόκειται για μια ακόμη στρατιωτική πρόκληση από την Αρμενία. Ως αποτέλεσμα, σημειώθηκαν απώλειες μεταξύ στρατιωτικών και πολιτών του Αζερμπαϊτζάν».

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι κατέλαβε σήμερα έξι χωριά που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της Αρμενίας, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων κατά μήκος της γραμμής των συνόρων του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Απελευθερώσαμε έξι χωριά, πέντε στο Φιζούλι, ένα στο Τζεμπράιλ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ απηύθυνε σήμερα έκκληση για παύση των εχθροπραξιών και την «άμεση επιστροφή στις διαπραγματεύσεις».

«Οι πληροφορίες που αφορούν το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι πηγή σοβαρότατων ανησυχιών», έγραψε ο Σαρλ Μισέλ σε μήνυμά του στο Twitter. «Η στρατιωτική δράση πρέπει να σταματήσει, επειγόντως, για να αποτραπεί οποιαδήποτε κλιμάκωση της βίας. Μια άμεση επιστροφή στις διαπραγματεύσεις, χωρίς προαπαιτούμενα, είναι ο μοναδικός δυνατός δρόμος».

Την ίδια ώρα, η Γαλλία κάλεσε το Γερεβάν και το Μπακού να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να ξαναρχίσουν αμέσως τον διάλογο.

«Η Γαλλία ανησυχεί πολύ για την αντιπαράθεση», επισημαίνει η εκπρόσωπος τύπου του γαλλικού ΥΠΕΞ Ανιές μπον ντε Μουλ, σε μια ανακοίνωση.

Εξάλλου, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είπε σήμερα ότι η Άγκυρα θα στηρίξει το Αζερμπαϊτζάν «με όλα της τα μέσα» και κάλεσε την Αρμενία «να εγκαταλείψει την εχθρικότητά της», στον απόηχο των βίαιων συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Θα στηρίξουμε τους αδελφούς μας από το Αζερμπαϊτζάν με όλα μας τα μέσα στη μάχη τους να προστατεύσουν την εδαφική ακεραιότητά τους», δηλώνει ο Χουλουσί Ακάρ σε ένα δελτίο τύπου.

«Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ειρήνη και τη σταθερότητα στον Καύκασο είναι η εχθρική στάση της Αρμενίας και πρέπει αμέσως να εγκαταλείψει αυτήν την εχθρικότητα που θα βάλει φωτιά στην περιοχή», συμπλήρωσε ο Ακάρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sputnik

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα