ΑΘΗΝΑ
03:52
|
27.04.2024

Την πρόθυμη εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών σχεδιασμών των ΗΠΑ σε Ανατολική Μεσόγειο και Δυτικά Βαλκάνια ενάντια σε στρατηγικούς ανταγωνιστές τους επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά η […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πρόθυμη εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών σχεδιασμών των ΗΠΑ σε Ανατολική Μεσόγειο και Δυτικά Βαλκάνια ενάντια σε στρατηγικούς ανταγωνιστές τους επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά η ελληνική κυβέρνηση με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη Θεσσαλονίκη και την συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Το αποτύπωμα προθυμίας της Ελλάδας να διευκολύνει τις αμερικανικές γεωπολιτικές επιδιώξεις στην ευρύτερη περιοχή καταγράφεται στην κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών Πομπέο και Δένδια.

Στη δήλωση που είναι γραμμένη στα αγγλικά, μεταξύ άλλων, επιβεβαιώνεται η ενίσχυση της συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις (“Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας” που είχε υπογραφεί πέρσι τον Οκτώβριο) των σχημάτων περιφερειακής συνεργασίας στο πλαίσιο 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ,ΗΠΑ) και η από κοινού υποστήριξη της ενταξιακής διαδικασίας όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά τομέα της αντιτρομοκρατίας, συζήτησαν τρόπους «περαιτέρω βελτίωσης της ανταλλαγής πληροφοριών και της συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα».

Ενδιαφέρον προκαλεί η εκτενής αναφορά αμφοτέρων πλευρών για συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας σε μία εμφανή προσπάθεια μεσοπρόθεσμου περιορισμού της πρόσβασης των ρωσικών εταριών φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές. Αφού χαιρετίζουν την ολοκλήρωση του ελληνικού τμήματος του αγωγού TAP τονίζουν πως «αναμένουν να συζητήσουν στον προσεχή Στρατηγικό Διάλογο την αμοιβαία υποστήριξή τους για τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), την κατασκευή σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, την ιδιωτικοποίηση της υπόγειας αποθήκης της Καβάλας, το έργο Διασύνδεσης Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας και άλλα εμπορικά βιώσιμα έργα, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον αγωγό αερίου EastMed».

Επιπλέον, οι ΗΠΑ “ευλογούν” απόφαση της Αθήνας για “διερευνητικές επαφές” με την Άγκυρα επαινώντας… «την επιβεβαιωμένη ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεργαστεί με άλλες χώρες της περιοχής για την επίτευξη συμφωνιών οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα