ΑΘΗΝΑ
16:08
|
26.06.2024

Για τη στήριξή του προς το Μπακού στη σύγκρουση Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν αλλά και για τις επιδιώξεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο μίλησε ο πρόεδρος […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για τη στήριξή του προς το Μπακού στη σύγκρουση Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν αλλά και για τις επιδιώξεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο μίλησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δίκτυο TRT World.

Αναφερόμενος αρχικά στη διαμάχη για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι ο μόνος δρόμος για να επιτευχθεί η ειρήνη στην περιοχή είναι να αποχωρήσουν οι Αρμένιοι από τα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν. “Ο λαός του Αζερμπαϊτζάν ζητά επί 30 χρόνια να λυθεί το ζήτημα. Σε ποιον ανήκουν αυτά τα εδάφη; Στο Αζερμπαϊτζάν. Και σήμερα ζουν στην περιοχή οι κατακτητές. (…) Το Αζερμπαϊτζάν πλέον είπε ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Έπρεπε να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους”, είπε χαρακτηριστικά.

Για το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα πολλών κρατών. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Ερντογάν σημείωσε ότι κάθε βήμα της Τουρκίας έχει γίνει “έχοντας υπόψη τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας”, διευκρινίζοντας πως τα ενεργειακά αποθέματα δεν είναι το μόνο ζήτημα που ενδιαφέρει την Άγκυρα. “Είμαστε οικοδεσπότες, όχι φιλοξενούμενοι στην Ανατολική Μεσόγειο”, σχολίασε, υπογραμμίζοντας ότι “η οθωμανική ειρήνη που είχε επιτευχθεί στη Μεσόγειο αντικαταστάθηκε από τις ιδέες του ιμπεριαλισμού που μετέτρεψε τη Μεσόγειο σε μια θάλασσα αίματος και δακρύων”.

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία είναι υπέρ της συνεργασίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης, ενώ αναφέροντας και την Ελλάδα είπε ότι «η Μεσόγειος είναι η θάλασσα που μας φέρνει πιο κοντά», αλλά επανέλαβε την κατηγορία των “μαξιμαλιστικών ιδεών” από την πλευρά της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα