ΑΘΗΝΑ
21:38
|
24.04.2024

Μνήμες της εθνοκάθαρσης του ’90 φέρονται να αναβιώνουν οι Κούρδοι στη νοτιοανατολική επαρχία Βαν της Τουρκίας μετά την απίστευτης βαρβαρότητας καταγγελία ότι μέλη των τουρκικών […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μνήμες της εθνοκάθαρσης του ’90 φέρονται να αναβιώνουν οι Κούρδοι στη νοτιοανατολική επαρχία Βαν της Τουρκίας μετά την απίστευτης βαρβαρότητας καταγγελία ότι μέλη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ξυλοκόπησαν δύο Κούρδους αγρότες, τους επιβίβασαν παρά τη θέλησή τους σε στρατιωτικό ελικόπτερο, από όπου τους πέταξαν στο κενό με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά.

Σύμφωνα με την καταγγελία αυτοπτών μαρτύρων το περιστατικό σημειώθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου στην επαρχία Βαν και ήδη οι εισαγγελικές αρχές διέταξαν τη διενέργεια έρευνας.  

Φωτογραφίες των αιμόφυρτων προσώπων του Οσμάν Σιμπάν, 50 ετών, και του Σερβέτ Τουργκούτ, 55 ετών, κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο προκαλώντας την οργή της κουρδικής κοινότητας. Βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ζήτησαν τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής προκειμένου να διεξάγει έρευνα.

Ο 55χρονος Τουργκούτ νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο του Βαν. “Ο πατέρας μου βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση. Υπέστη εγκεφαλικές κακώσεις, 11 σπασμένα πλευρά και διάτρηση του πνεύμονα. Οι γιατροί λένε ότι οι πιθανότητες να αναρρώσει είναι ελάχιστες”, δήλωσε στο δίκτυο Αλ-Μόνιτορ (Al-Monitor) ο μοναχογιός του Κούρδου πολυτραυματία. “Απαιτούμε να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά το κράτος θέλει να θάψει και να συγκαλύψει αυτό που συνέβη”.  

Ο 50χρονος Σιμπάν πήρε εξιτήριο, αλλά δεν μπορεί να καταθέσει λόγω αμνησίας. “Είναι τρομοκρατημένος. Δεν έχει καμία αίσθηση του χρόνου και του χώρου. Όταν μιλάει είναι σαν ένα παιδί που κλαψουρίζει”, δήλωσε ο Χαμίτ Κοτσάκ, ένας από τους τρεις δικηγόρους που ανέλαβαν την υπόθεση των δύο Κούρδων αγροτών και ζητούν να ασκηθούν διώξεις για ανθρωποκτονία, βασανισμό και παράλειψη καθήκοντος από την πλευρά των δραστών.

Οι δύο Κούρδοι συνελήφθησαν ενώ εργάζονταν στα χωράφια τους. Κατά κουρδικές πηγές οι Τούρκοι στρατιώτες τους κατηγόρησαν ότι συνεργάζονται με “τρομοκράτες” και απείλησαν ότι θα κάψουν όλο το χωριό αν αυτό δεν εκκενωθεί.

Το περιστατικό στην επαρχία του Βαν σημειώθηκε μετά από στρατιωτική επιχείρηση του τουρκικού στρατού κατά φερομένων στόχων του PKK κοντά στο χωριό Σουρίκ. Στην εν λόγω στρατιωτική επιχείρηση, σύμφωνα με το Al-Monitor, σκοτώθηκαν τρεις Τούρκοι στρατιώτες και τρία μέλη του PKK.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα