ΑΘΗΝΑ
03:32
|
24.04.2024

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας επικύρωσε την ποινή του αποκλεισμού του επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης Ζοακίμ “Κιμ” Τόρα από κάθε δημόσιο αξίωμα για διάστημα 18 […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας επικύρωσε την ποινή του αποκλεισμού του επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης Ζοακίμ “Κιμ” Τόρα από κάθε δημόσιο αξίωμα για διάστημα 18 μηνών και του επέβαλε πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ.

Ο Τόρα, ο οποίος διαδέχθηκε τον Κάρλες Πουτζδεμόν στην ηγεσία της καταλανικής κυβέρνησης, κρίθηκε ένοχος για απείθεια καθώς έχει επανειλημμένα αρνηθεί να υποστείλει από τα δημόσια κτίρια τις κίτρινες κορδέλες και τα σύμβολα υποστήριξης προς τους πολιτικούς κρατούμενους που τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας κατά την προεκλογική περίοδο.

Σύμφωνα με την ισπανική νομοθεσία, απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται τα θεσμικά σύμβολα με πολιτική στόχευση, καθώς στην προεκλογική περίοδο οφείλουν να εγγυώνται την ουδετερότητα.

Απομένει η εν λόγω δικαστική απόφαση να επικυρωθεί και από το αντίστοιχο Σώμα της Καταλονίας. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου επαναφέρει στην επικαιρότητα και στην πολιτική ατζέντα της Ισπανίας το θέμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας και ενδέχεται να οδηγήσει στην προκήρυξη εκλογών στις αρχές του επόμενου έτους αν το τοπικό κοινοβούλιο δεν καταλήξει στη διάδοχη κατάσταση. Μια εξέλιξη με την οποία συμφωνούν τόσο το Σοσιαλιστικό Κόμμα όσο και το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας.

Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον Κιμ Τόρα να ζητήσει αναστολή εκτέλεσης της ποινής ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου ή ακόμη και να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αν και, σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης, μια τέτοια κίνηση δεν θα έχει ιδιαίτερη τύχη. Ο Τόρα, ο οποίος ανέλαβε χρέη προέδρου το 2018, έχει δηλώσει ότι γνώριζε ποια θα είναι η τύχη αν αρνούταν να ακολουθήσει τις εντολές της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της Ισπανίας. Ωστόσο, υποστήριξε ότι οι εντολές της ήταν παράνομες και συνιστούσαν μια απαράδεκτη ενέργεια λογοκρισίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα