ΑΘΗΝΑ
07:14
|
26.04.2024

Την πρόθεσή τους για την ίδρυση ενός κοινού ινστιτούτου που θα αξιολογεί την κατάσταση του κράτους δικαίου στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν οι […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πρόθεσή τους για την ίδρυση ενός κοινού ινστιτούτου που θα αξιολογεί την κατάσταση του κράτους δικαίου στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών Πολωνίας και Ουγγαρίας. Ο στόχος τους είναι “να μην πιάνονται κορόιδα” όταν κατηγορούν τις χώρες τους για παραβίαση των νόμων.

O υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πίτερ Σαγιάρτο μετά τη συνάντησή του με τον Πολωνό ομόλογό του Ζμπίγκνιεφ Ράου στη Βουδαπέστη, δήλωσε ότι μία έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί κράτους δικαίου, η οποία πρόκειται να συζητηθεί στις Βρυξέλλες, αποτελεί πολιτική διακήρυξη παρά θεμελιωμένη αξιολόγηση.

“ Βαρέθηκε ορισμένοι δυτικοευρωπαίοι πολιτικοί να μας χρησιμοποιούν ως σάκο του μποξ”, είπε ο Σιγιάρτο.

Το ινστιτούτο θα εξετάσει πώς εφαρμόζεται το κράτος δικαίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να αποφευχθεί η εφαρμογή “δύο μέτρων και δύο σταθμών” στην Ουγγαρία και την Πολωνία. Το κυβερνών υπερσυντηρητικό Κόμμα Δικαίου και Δικαιοσύνης (PiS) στην Πολωνία και ο σύμμαχός του, η εθνικιστική κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν, κατηγορούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για συστηματική παραβίαση των δημοκρατικών αρχών.

Δέχονται επίσης πιέσεις για την επιβολή του κυβερνητικού ελέγχου επί των δικαστηρίων και των δικαστών, των μέσων ενημέρωσης και των πανεπιστημιακών, των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των οργανώσεων υπεράσπισης των δικαιωμάτων.

Κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του Ιουλίου συμφωνήθηκε ότι για την πρόσβαση τόσο στα κονδύλια του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού 2021-27, όσο και του ευρωπαϊκού πακέτου ανάκαμψης από τις συνέπειες της πανδημίας θα πρέπει να τηρείται ο όρος του σεβασμού του κράτους δικαίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιέζει μάλιστα για την θέσπιση αυστηρών προϋποθέσεων, ενώ Βαρσοβία και Βουδαπέστη απειλούν να θέσουν βέτο σε ό,τι θα απειλήσει τις ευρωπαϊκές απολαβές τους.

Πηγή:  ΑΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα