ΑΘΗΝΑ
05:33
|
20.04.2024
Οι NY Times αποκαλύπτουν προεκλογικά τη συστηματική φοροδιαφυγή του -βαθύπλουτου- προέδρου των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ντόναλντ Τραμπ πλήρωσε μόλις 750 δολάρια σε φόρους εισοδήματος τη χρονιά κατά την οποία εξελέγη πρόεδρος (2016), αλλά και για τον πρώτο χρόνο της προεδρίας του (2017), σύμφωνα με ρεπορτάζ και έρευνα των New York Times.

Οι άνθρωποι των NY Times διατείνονται ότι έχουν στην κατοχή τους τις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ για την τελευταία 20ετία και σημειώνουν ότι ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ “δεν πλήρωσε καθόλου φόρους για τα εισοδήματά του για τα 10 από τα 15 προηγούμενα χρόνια, δηλώνοντας μονίμως ζημίες και φοροδιαφεύγοντας συστηματικά”.

Η πρώτη αντίδραση του Τραμπ ήταν να χαρακτηρίσει το ρεπορτάζ των NY Times “fake news”. Σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο σχολίασε ότι “Πρόκειται για απόλυτα ψευδείς ειδήσεις και για κατασκευασμένα στοιχεία. Πλήρωσα υψηλούς ομοσπονδιακούς φόρους και πλήρωσα επίσης πολλούς πολιτειακούς φόρους. Η εφορία δεν μου φέρεται καλά”.

Το ρεπορτάζ των Times πλήττει την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ για τις προεδρικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου και δυσχεραίνει τη θέση του στο επερχόμενο πρώτο ντιμπέιτ με τον Τζο Μπάιντεν.

Οι φορολογικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ είναι αντικείμενο μακροχρόνιας αντιπαράθεσης αλλά και δικαστικής διαμάχης, αφού ο ίδιος αρνείται τη δημοσιοποίησή τους, αντίθετα με ό,τι επιτάσσει η πολιτική πρακτική στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1970 κι έπειτα.  

Οι NY Times (υπόσχονται και νέες αποκαλύψεις τις επόμενες μέρες) “εξασφάλισαν φορολογικές δηλώσεις 20 και πλέον ετών τόσο του κ. Τραμπ όσο και των εκατοντάδων εταιρειών που συγκροτούν τον επιχειρηματικό οργανισμό του”. Σύμφωνα με τη διερεύνηση των στοιχείων, ο Τραμπ είχε εισοδήματα 427,4 εκατομμυρίων δολαρίων επί μια δεκαετία από το ριάλιτι σόου του, διάφορες χορηγίες και συμφωνίες, αλλά κατάφερε να μειώσει στο ελάχιστο τις οφειλές του δηλώνοντας μεγάλες ζημίες αντί για κέρδη.

Συγκεκριμένα -σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ των NY Times- ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ζημία 47,4 εκατομμυρίων δολαρίων το 2018, ενώ εκείνη τη χρονιά είχε έσοδα 434,9 εκατομμύρια.  

Ο νομικός εκπρόσωπος των επιχειρήσεων του Τραμπ, ο Άλαν Γκάρτεν, δήλωσε στους Times ότι “τα περισσότερα στοιχεία, αν όχι όλα, είναι ανακριβή”, υπογραμμίζοντας ότι “την περασμένη δεκαετία, ο πρόεδρος Τραμπ κατέβαλε δεκάδες εκατομμύρια στην εφορία και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ως επιχειρηματίας, ενώ πλήρωσε και αρκετά εκατομμύρια ως προσωπική φορολόγηση από τη μέρα που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του το 2015”.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τραμπ καταδίκασαν τις φορολογικές του αττασθαλίες. Η Νάνσι Πελόζι είπε οτι “το ρεπορτάζ αποκαλύπτει ότι ο κύριος Τραμπ κατύφυγε σε ακραίες μεθόδους προκειμένου να ξεγελάσει την εφορία και να αποφύγει την πληρωμή των φόρων που του αναλογούσαν”. Ο γερουσιαστής Τσακ Σούμερ σε ανάρτησή του στο Twitter ζήτησε από τους Αμερικανούς να σηκώσουν το χέρι τους αν πλήρωσαν περισσότερα στην εφορία απ’ όσα ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει σχολιάσει ακόμα το δημοσίευμα των NY Times, αλλά στους λογαριασμούς της επίσημης καμπάνιας του στα social media υπγραμμίζεται ότι οι δάσκαλοι, οι πυροσβέστες και οι νοσοκόμες κλήθηκαν να πληρώσουν ποσά κατά πολύ μεγαλύτερα των 750 δολαρίων στην εφορία.

Με πληροφορίες από BBC World.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα