ΑΘΗΝΑ
09:28
|
19.04.2024

Ασφυξία και πείνα προκαλούν σε εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά της Συρίας οι νέες αμερικανικές κυρώσεις του «Νόμου Καίσαρα», σε συνδυασμό με τη συνεχή υποτίμηση της αξίας […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ασφυξία και πείνα προκαλούν σε εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά της Συρίας οι νέες αμερικανικές κυρώσεις του «Νόμου Καίσαρα», σε συνδυασμό με τη συνεχή υποτίμηση της αξίας του συριακού νομίσματος και τις δραματικές επιπτώσεις του πολυετούς πολέμου στην οικονομία της χώρας.

Η βρετανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Σώστε τα παιδιά» προειδοποίησε σήμερα πως αυξήθηκαν μέσα σε ένα εξάμηνο κατά 700.000 τα παιδιά στη Συρία που είναι αντιμέτωπα με τον εφιάλτη της πείνας, πέρα από τα 4.600.000 που εδώ και πολύ καιρό πέφτουν για ύπνο το βράδυ νηστικά ή που υποσιτίζονται γιατί δεν έχουν πρόσβαση ποιοτικά και ποσοτικά σε βασικά ειδη τροφίμων.

Η έρευνα της οργάνωσης διαπίστωσε ότι πάνω από το 65% των παιδιών στη Συρία δεν έχουν φάει φρούτα για τουλάχιστον ένα τρίμηνο, με εξαίρεση τις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας όπου τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν αγγίξει φρούτα εδώ και εννιά μήνες. “Περικοπές” στο οικογενειακό τραπέζι έχουν γίνει σε φρέσκο κρέας, λαχανικά και φρούτα καθώς οι περισσότερες οικογένειες σιτίζονται, εδώ και μήνες, κυρίως με ρύζι και άλλα δημητριακά, λόγω επιδείνωσης της οικονομικής κρίσης.

Η έρευνα επίσης κατέγραψε σημάδια υποσιτισμού σε ένα στα οκτώ παιδιά στη Συρία.

Οι ΗΠΑ «θωρακίζουν» θέσεις στη ΒΑ Συρία

Το ίδιο διάστημα, οι ΗΠΑ συνεχίζουν σταθερά την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν αναπτύξει παράνομα σε περιοχές της Βορειοανατολικής Συρίας.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε την ανάπτυξη στρατιωτικών ραντάρ τύπου Sentinel και τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Bradley καθώς και την άφιξη περίπου 100 Αμερικανών στρατιωτικών, υποστηρίζοντας πως η Ουάσιγκτον δεν έχει σκοπό να συγκρουστεί με άλλη χώρα στην περιοχή παρά μόνον να «υπερασπιστεί τις δυνάμεις της συμμαχίας» εάν χρειαστεί.

Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 21 Σεπτέμβρη, είχε μεταβεί στη βορειοανατολική επαρχία της Συρίας, Χάσακα, ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου στη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι. Ο Τζέφρι παγματοποίησε διαδοχικά συναντήσεις με στελέχη των φιλοαμερικανικών Κουρδικών και Αραβικών «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) και με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων Κούρδων της βορειοανατολικής Συρίας δίχως να προβεί σε δηλώσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα