Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει τον Δημοκρατικό του αντίπαλο Τζο Μπάιντεν στην πρώτη τηλεοπτική αντιπαράθεση των προεδρικών υποψήφιων των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανάδειξη του 46ου προέδρου της χώρας. Πρόκειται για μια παράδοση που ξεκίνησε πριν από 60 χρόνια και έχει χαρίσει στο αμερικανικό κοινό και εκλογικό σώμα ορισμένες αξιομνημόνευτες στιγμές πολιτικής ιστορίας.
1960: Στο πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ στη σύγχρονη ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών οι αντίπαλοι ήταν ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών και ο Ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος τότε, Ρίτσαρντ Νίξον, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από μια επίσκεψη σε νοσοκομείο. Κουρασμένος με μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια ο Νίξον αρνήθηκε να πουδραριστεί. Περίπου 70 εκ. τηλεθεατές εστίασαν στο τι είδαν, παρά στο τι έλεγαν οι δύο αντίπαλοι. Ο Κένεντι πήρε τη νίκη στον ντιμπέιτ και στις εκλογές.
1976: Πρώτη τηλεοπτική μάχη μετά από 16 χρόνια με αντιπάλους τον Δημοκρατικό Τζίμι Κάρτερ και τον Ρεπουμπλικανό Τζέραλντ Φορντ. Το μεγάλο λάθος του Φορντ ήταν η ατάκα: “Δεν υπάρχει σοβιετική κυριαρχία στην Ανατολική Ευρώπη και δεν θα υπάρξει ούτε επί διακυβέρνησης Φορντ”. Ο Κάρτερ κέρδισε τις εκλογές.
1980: Στο δεύτερο ντιμπέιτ ο Κάρτερ βρέθηκε απέναντι στον πρώην κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, πρώην αποτυχημένο ηθοποιό του Χόλιγουντ, Ρόναλντ Ρέιγκαν. Ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών αρνήθηκε να εμφανισθεί στην πρώτη τηλεοπτική αντιπαράθεση, στην οποία συμμετείχε και ο τρίτος υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο, Τζον Άντερσον. Νικητής ήταν ο Ρέιγκαν.
1984: Ο 73χρονος Ρέιγκαν ξεπέρασε πολύ εύκολα το εμπόδιο της διαφοράς ηλικίας που τον χώριζε από τον 56χρονο Δημοκρατικό Γουόλτερ Μοντάλ. “Θέλω να ξέρετε ότι δεν θα θίξω το θέμα της ηλικίας στην εκστρατεία μου”, είπε ο Ρεπουμπλικανός βετεράνος των προεδρικών μαχών. “Δεν πρόκειται να εκμεταλλευτώ για πολιτικούς λόγους την απειρία και τη νεότητα του αντιπάλου μου”, πρόσθεσε. Ο Ρέιγκαν επανεξελέγη.
1988: Η τηλεοπτική μάχη μεταξύ του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου και του Δημοκρατικού ελληνοαμερικανού Μάικλ Δουκάκης. Το θέμα που έκαψε το φαβορί Δουκάκη η επιβολή της θανατικής ποινής σε βάρος κάποιου που είχε βιάσει και δολοφονήσει τη σύζυγό του. Ο Μπους κέρδισε τις εκλογές.
1992: Τρεις υποψήφιοι επί σκηνής – Μπους, Μπιλ Κλίντον για τους Δημοκρατικούς και ο ανεξάρτητος Ρος Περό. Ο Κλίντον κέρδισε.
1996: Τελικά η ηλικία απασχολεί τους ψηφοφόρους. Αντίπαλοι ο Μπιλ Κλίντον και ο Ρεπουμπλικανός Μπομπ Ντόουλ. Φοιτητής ρωτά τον Ντόουλ αν στα 73 του αισθάνεται πολύ μεγάλος για να αφουγκραστεί τις ανάγκες και τον παλμό της αμερικανικής νεολαίας. Απάντησε ότι στην ηλικία του, η εμπειρία του δίνει το πλεονέκτημα της σοφίας. Και ο Δημοκρατικός Κλίντον το γύρισε λέγοντας: “Μπορώ να σας πω ότι δεν πιστεύω ότι ο γερουσιαστής Ντόουλ είναι πολύ μεγάλος για να γίνει πρόεδρος. Το πρόβλημα δεν είναι η ηλικία του, αλλά οι ιδέες του”. Ο Κλίντον επανεξελέγη.
2000: Πρώτη τηλεμαχία για τον Ρεπουμπλικανό Τζορτζ Μπους τον νεότερο με αντίπαλο τον Δημοκρατικό προστάτη του περιβάλλοντος, Αλ Γκορ. Αυτό που έκανε κακή εντύπωση στο κοινό ήταν ότι ο Γκορ δυσανασχετούσε φωναχτά την ώρα που μιλούσε ο αντίπαλός του. Ο Μπους πήρε τη νίκη.
2012: Μπαράκ Ομπάμα εναντίον Μιτ Ρόμνεϊ. Στην πρώτη τηλεοπτική τους μάχη ο πρώτος Αφροαμερικανός προεδρικός υποψήφιος στην ιστορία των ΗΠΑ είχε τρακ και φάνηκε κατώτερος των περιστάσεων. Επέστρεψε δριμύτερος στο δεύτερο ντιμπέιτ με ατού το θέμα των μισθολογικών ανισοτήτων βάσει φύλου. Σε μια ερώτηση για το πώς θα καταφέρει οι γυναίκες να αμείβονται το ίδιο με τους άνδρες ο Ρόμνεϊ είπε ότι όταν ήταν κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, και προβληματισμένος από το γεγονός ότι όλοι οι αιτούντες για μια θέση στο επιτελείο του, ήταν άνδρες, απευθύνθηκε σε οργανώσεις γυναικών «Τους ρώτησα αν μπορούν να μας βρουν κόσμο και μας έφεραν ντοσιέ γεμάτα… γυναίκες (binders full of women)» εκστόμισε ο βιαστικός Ρόμνεϊ, ενώ προφανώς ήθελε να πει «βιογραφικά γυναικών». Ο Ομπάμα επανεξελέγη.
2016: 84 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν την πρώτη αναμέτρηση της Χίλαρι Κλίντον με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ρεκόρ στην ιστορία των ντιμπέιτ και σπάνιος αριθμός για τα δεδομένα της ψηφιακής εποχής. Οι αλληλοκατηγορίες και οι φραστικές αντιπαραθέσεις κυριάρχησαν στη δεύτερη τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των υποψηφίων προέδρων των ΗΠΑ. Η αναμέτρηση έκλεισε με μια ερώτηση από ακροατή που ζήτησε από κάθε υποψήφιο να αναφέρει κάτι θετικό για τον αντίπαλό του. Η Κλίντον ανέφερε τα παιδιά του Τραμπ και τον τρόπο που τον υποστήριξαν, ως επιτυχία του και ο Τραμπ ανέφερε την επιμονή της γιατί εργάζεται για κάποιο σκοπό χωρίς να παραιτείται. Ο μεγιστάνας του real estate αποχαιρέτησε το κοινό αρνούμενος να πει αν θα αποδεχθεί ή όχι το αποτέλεσμα των εκλογών. Και η ιστορία επαναλαμβάνεται.