H Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι αναγκάζεται να σταματήσει τις δράσεις της στην Ινδία λόγω του “κυνηγιού μαγισσών” που έχει εξαπολύσει η τοπική κυβέρνηση “στους οργανισμούς που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα”.
Η Δ.Α. καταγγέλλει ότι οι λογαριασμοί της στις τράπεζες της Ινδίας έχουν παγώσει, ότι τους τελευταίους μήνες αναγκάστηκε να προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού και να διακόψει όλες τις καμπάνιες, τις αποστολές και τις ερευνητικές εργασίες στη χώρα, με την κυβέρνηση του Δελχί να μην έχει ακόμα απαντήσει στις καταγγελίες.
“Αντιμετωπίζουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση στην Ινδία. Η τοπική οργάνωση έχει δεχθεί αμείλικτες επιθέσεις, απειλές και παρενοχλήσεις από την κυβέρνηση, σε συστηματική βάση”, δήλωσε ο Ρατζάτ Κόσλα, ο γενικός διευθυντής του τμήματος έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας την Ινδίας. “Η κυβέρνηση ενοχλείται από τα ερωτήματα που θέτουμε για τη βία που έχει ξεσπάσει στο Δελχί και για την αποσιώπηση των όσων συμβαίνουν στην Τζαμού και στο Κασμίρ”.
Σε έκθεση που δημοσίευσε τον προηγούμενο μήνα, η Δ.Α. κατήγγειλε πολλαπλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομία κατά τη διάρκεια των αιματηρών συγκρούσεων Ινδουιστών και Μουσουλμάνων τον Φεβρουάριο. Το Δελχί χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη έκθεση “μονόπλευρη, μεροληπτική και κακόβουλη”. Τον Αύγουστο η Διεθνής Αμνηστία είχε ζητήσει την απελευθέρωη όλων των πολιτικών ηγετών, ακτιβιστών και δημοσιογράφων του Κασμίρ και την επανατοποθέτηση γραμμών Ίντερνετ στην περιοχή. Επίσης, η Δ.Α. έχει καταγγείλει πολλές φορές τη συστηματική “καταστολή κάθε διαφωνίας” που επιχειρείται στη χώρα.
Τα τελευταία χρόνια όλα τα κυβερνητικά σχήματα πολέμησαν τη Διεθνή Αμνηστία με διάφορα νόμιμα και έκνομα μέσα, αλλά όπως καταγγέλλει ο οργανισμός, το πάγωμα των λογαριασμών ήταν το τελειωτικό χτύπημα.
Κάτι αντίστοιχο είχε επιχειρηθεί και τον Οκτώβριο του 2018, όταν η Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος είχε εισβάλει στα γραφεία της Αμνηστίας στην πόλη Μπανγκαλόρ, αλλά με εισαγγελική παρέμβαση οι τραπεζικοί λογαριασμοί του οργανισμού αποσφραγίστηκαν σχεδόν αμέσως. Στις αρχές του 2019 η ινδική Εφορία απέστειλε “εκφοβιστικές” επιστολές σε δεκάδες μικροχορηγούς της Αμνηστίας και αργότερα την ίδια χρονιά τα γραφεία της ερευνήθηκαν ξανά, αυτή τη φορά από τις μυστικές υπηρεσίες.
Η Διεθνής Αμνηστία είχε αναστείλει τη δράση της στην Ινδία και το 2009, όταν η τότε κυβέρνηση (και σημερινή αντιπολίτευση) της είχε ακυρώσει την άδεια αποδοχής εμβασμάτων από το εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια η πολιτική των κυβερνήσεων της Ινδίας σχετικά με την αποδοχών κεφαλαίων από τρίτες χώρες έχει αυστηροποιηθεί, με αποτέλεσμα χιλιάδες μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στη χώρα να μην έχουν δικαίωμα χρηματοδότησης ή απορρόφησης δωρεών από το εξωτερικό.
Ο Ρατζάτ Κόσλα επιμένει ότι “Η Διεθνής Αμνηστία της Ινδίας λειτουργεί με πλήρη συμμόρφωση στους τοπικούς και τους διεθνείς κανόνες σχετικά με τις χορηγίες και τις χρηματοδοτήσεις” και προειδοποιεί ότι “Η Ινδία χάνει το κύρος και την αξιοπιστία της ως Δημοκρατία με τέτοιες κινήσεις. Ελπίζω οι πολίτες του κόσμου να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει εδώ. Αποσυρόμαστε με βαριά καρδιά και με μια βαθιά αίσθηση αγωνίας και οδύνης”.
Η Διεθνής Αμνηστία της Ινδίας, πάντως, ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει τους δικαστικούς της αγώνες στη χώρα μέχρι να δικαιωθεί.
Με πληροφορίες από BBC World.