Ο αριθμός των ανθρώπων παγκοσμίως που έχει πεθάνει από τη νόσο Covid-19 έχει πλέον ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, λένε οι ερευνητές, ενώ πολλές είναι ακόμα οι περιοχές που καταγράφουν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού σε καθημερινή βάση.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του αμερικανικού πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς σχεδόν το 50% των θανάτων από κορονοϊό εντοπίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία και την Ινδία.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων από τη νόσο Covid-19 είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος. Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε τον απολογισμό των θυμάτων “ανησυχητικό ορόσημο” και “τραγικό αριθμό”. “Τα θύματα ήταν οι πατέρες και οι μητέρες μας, οι σύζυγοι μας, τα αδέλφιά και οι συνάδελφοί μας”, είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα και πρόσθεσε, “Ο πόνος των απωλειών πολλαπλασιάζεται από την αγριότητα της ασθένειας”.
Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη έρχεται δέκα μήνες μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Ουχάν της Κίνας.
“Το ένα εκατομμύριο είναι φρικιαστικός αριθμός”, δήλωνε την Παρασκευή ο Μάικλ Ράιαν, διευθυντής του τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που είναι αρμόδιο για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Εκτίμησε ότι ο διπλασιασμός του αριθμού των νεκρών είναι “πολύ πιθανός”.
Οι προοπτικές μοιάζουν σκοτεινές: η καμπύλη βρίσκεται ξανά σε άνοδο στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στην Ασία, επιτείνοντας την ανησυχία για το λεγόμενο δεύτερο κύμα.
Και δεν μπορεί να “σωθεί κόσμος σήμερα απλά με προσευχές ή με τη δουλειά για την κατασκευή εμβολίων που δεν θα έρθουν παρά αργότερα”, προειδοποιούσε την ίδια ημέρα ο γενικός διευθυντής του ΠΟY, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.
Πέντε εμβόλια, τρία στη Δύση, δύο στην Κίνα, βρίσκονται στη λεγόμενη φάση τρία των κλινικών δοκιμών, ενώ ένα ρωσικό εμβόλιο, το Sputnik V, έχει δώσει ενθαρρυντικά προκαταρκτικά αποτελέσματα.
Όμως οι έρευνες αυτές προς το παρόν δεν μπορούν να προλάβουν την ταχύτητα της πανδημίας.
Συνολικά, παγκοσμίως έχουν καταγραφεί επισήμως 1.000.009 νεκροί σε διεθνές επίπεδο, επί συνόλου 33.018.877 κρουσμάτων μόλυνσης.
22.640.048 άνθρωποι θεωρείται απεναντίας ότι έχουν αποθεραπευτεί από τις αρχές.
Οι περιφέρειες του κόσμου οι οποίες καταγράφουν τους βαρύτερους απολογισμούς είναι η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική (341.032 θάνατοι επί συνόλου 9.190.683 μολύνσεων), η Ευρώπη (229.945 νεκροί, 5.273.943 κρούσματα) και οι ΗΠΑ και ο Καναδάς (214.031· 7.258.663).