ΑΘΗΝΑ
12:29
|
24.04.2024

Κοινές δηλώσεις έκαναν μετά τη διευρυμένη συνάντησή τους στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κοινές δηλώσεις έκαναν μετά τη διευρυμένη συνάντησή τους στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. “Προσυπογράφω τη δήλωση του κ. Πομπέο ότι οι σχέσεις των δύο χωρών μας δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές όσο είναι σήμερα. Είναι σχέσεις που απλώνονται σε όλα τα επίπεδα”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. 

Στις συζητήσεις μας παραμένουν τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. “Είναι μία πολύ ευαίσθητη περιοχή η οποία το τελευταίο διάστημα δοκιμάστηκε από την επιθετικότητα της Τουρκίας”, υποστήριξε χαρακτηρίζοντας “αχρείαστα ακραία” τη ρητορική της Τουρκίας.

“Με προκλητικές ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου, με μια αχρείαστα ακραία ρητορική η οποία φορτίζει το κλίμα αλλά και με τακτικισμούς που δεν βεβαιώνουν συχνά την ειλικρίνεια των προθέσεών της. Με ενέργειες δηλαδή που είναι αντίθετες στις αξίες του δυτικού κόσμου, τις οποίες δυστυχώς η Άγκυρα συνεχίζει και στα νερά της Κύπρου όπως διαπιστώσατε και εσείς κ. υπουργέ όταν βρεθήκατε στη Λευκωσία”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός ο οποίος συνόψισε τις ελληνικές θέσεις σε τέσσερις λέξεις, “όχι σε μονομερείς ενέργειες”.

“Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τώρα πια έχει έρθει η ώρα της διπλωματίας”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός ο οποίος, όπως είπε, με χαρά είδε ότι ο Αμερικανός υπουργός συμμερίζεται τις ελληνικές θέσεις και κατανοεί πως η ένταση μεταξύ δύο κρατών- μελών του ΝΑΤΟ τελικά δεν συμφέρει κανένα. 

Όσον αφορά την επίσκεψη του κ. Πομπέο, ο κ Μητσοτάκης δήλωσε η Σούδα αναδεικνύεται έτσι ως το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής. Εδώ συναντώνται τα “συμφέροντα των δύο χωρών μας, μαζί μας όμως με εκείνα της ασφάλειας και της ειρήνης”, πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης ότι η Σούδα θα γίνει έδρα μόνιμου ελλιμενισμού ενός από τα μεγαλύτερα αμερικανικά πλοία, του USS Hershel Woody Williams. 

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός αφού ευχαρίστησε για την φιλοξενία τον Έλληνα υπουργό, σημείωσε πως είναι η πρώτη φορά που ο ΥΠΕΞ της Αμερικής ήρθε δύο φορές σε τόσο σύντομο χρόνο. Επαναλαμβάνοντας πως οι διμερείς σχέσεις Ελλάδα και ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο ισχυρές ο κ. Πομπέο δήλωσε πως “σας βλέπουμε σαν πυλώνα σταθερότητας είμαστε περήφανοι που στηρίζουμε την ηγεσία της χώρας και τη στρατιωτική ηγεσία”. 

Σύμφωνα με τον κ. Πομπέο, οι ΗΠΑ στηρίζουν τις συζητήσεις μεταξύ μελών του ΝΑΤΟ “όπως μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος», πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ «σχετικά με την πρόοδο που γίνεται στο ΝΑΤΟ” και εξέφρασε την ελπίδα ότι “αυτές οι συζητήσεις μπορούν να συνεχιστούν με σοβαρό τρόπο»”

Ο κ. Πομπέο είπε ακόμη ότι συζητήσανε με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και “δουλεύουμε για να προωθήσουμε τα πράγματα που συζητήσαμε πριν από ένα χρόνο σχετικά με την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που έγινε πέρυσι”. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι είναι στρατηγικής σημασίας επιλογή ο μόνιμος ελλιμενισμός του ελικοπτεροφόρου πλοίου USS Hershel “Woody” Williams στη βάση, “γιατί είναι στρατηγική θέση και συμβολίζει την στρατηγική συνεργασία που υπάρχει και θα συνεχίσει να αυξάνεται”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα