ΑΘΗΝΑ
06:59
|
27.04.2024

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων στα ευρήματα που σχετίζονται με τις τέσσερις ΜΚΟ, οι οποίες κατηγορούνται για κατασκοπεία και μια σειρά σοβαρά αδικήματα, μετά την […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων στα ευρήματα που σχετίζονται με τις τέσσερις ΜΚΟ, οι οποίες κατηγορούνται για κατασκοπεία και μια σειρά σοβαρά αδικήματα, μετά την έρευνα και την επιχείρηση των ελληνικών αρχών στη Λέσβο, περιμένουν τα στελέχη της Αστυνομίας που κάνει την προανάκριση, προκειμένου να συμπληρωθεί η δικογραφία σε βάρος 33 μελών των οργανώσεων και δύο υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι φέρονται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το ενδιαφέρον των αξιωματικών εστιάζεται σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, που κατασχέθηκε στο πλαίσιο της μεγάλης επιχείρησης, ο οποίος εκτιμάται ότι περιέχει πολλά στοιχεία που μέχρι τώρα δεν έχουν βγει στο φως, γι’ αυτό και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, στο να σπάσουν τους κωδικούς.

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, με δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στέλνει μήνυμα προς “ΜΚΟ και ξένα δίκτυα” που “εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό”, ότι θα κλιμακωθούν οι έλεγχοι, μετά την αποκάλυψη της δράσης των 4 ΜΚΟ στη Λέσβο, προαναγγέλλοντας το “ξεσκόνισμα” όλων των “εκτός πλαισίου νομιμότητας ΜΚΟ”. Παράλληλα υπογράμμισε ότι “τα σύνορα της Ελλάδας θωρακίζονται έναντι εγχειρημάτων κατασκοπίας και επιβουλής της εθνικής ασφάλειας”.

Ο κ. Οικονόμου, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην κατηγορία περί κατασκοπίας τονίζοντας ότι, όπως προέκυψε από τις παρακολουθήσεις συνομιλιών, τα μέλη των 4 ΜΚΟ είχαν επικοινωνία με άτομα στα τουρκικά παράλια, παρακολουθούσαν την συχνότητα του Λιμενικού και έδιναν οδηγίες για το πού κινούνταν τα ελληνικά σκάφη, επικοινωνούσαν μέσω διαδικτυακών εφαρμογών με τους δουλεμπόρους και έδιναν ακόμα και το σύνθημα στους μετανάστες για το πότε περνούσαν οι βάρκες σε ελληνικά θαλάσσια ύδατα για να ζητήσουν βοήθεια μέσω 112.

Σημειώνεται ότι επτά από τους 33 που κατηγορούνται, Γερμανοί υπήκοοι, είναι μέλη των Δ.Σ. των 4 ΜΚΟ και οι υπόλοιποι είναι από Γερμανία, Ελβετία, Γαλλία, ένας Ισπανός υπήκοος και ένας Βούλγαρος, καθώς και δύο γυναίκες, μία από τη Νορβηγία και μία από την Αυστρία. Οι υπόλοιποι δυο από τους 35 κατηγορούμενους συνολικά, είναι ένας Αφγανός και ένας Ιρανός, οι οποίοι αρχικά έφτασαν ως παράνομοι μετανάστες και στη συνέχεια παρέμειναν στη Λέσβο ως συνεργαζόμενοι με τα μέλη των συγκεκριμένων ΜΚΟ.

Η δικογραφία υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τις επόμενες δύο μέρες, οπότε θα αποσταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα