ΑΘΗΝΑ
16:12
|
20.04.2024

Σε ηλικία 91 ετών απεβίωσε ο εμίρης του Κουβέιτ, σεΐχης Σαμπάχ αλ-Άχμαντ αλ-Σαμπάχ, όπως μεταδίδουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Αναμένεται να τον διαδεχθεί στην εξουσία […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ηλικία 91 ετών απεβίωσε ο εμίρης του Κουβέιτ, σεΐχης Σαμπάχ αλ-Άχμαντ αλ-Σαμπάχ, όπως μεταδίδουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Αναμένεται να τον διαδεχθεί στην εξουσία ο ετεροθαλής αδελφός του, 83 ετών, πρίγκιπας σεΐχης Ναουάφ αλ-Άχμαντ αλ-Σαμπάχ.

Τον περασμένο Ιούλιο ο εμίρης του Κουβέιτ είχε μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αναρρώσει μετά από επέμβαση στο Κουβέιτ για άγνωστη ιατρική αιτία.

Ανέβηκε στο θρόνο το 2006, ως ένθερμος σύμμαχος των ΗΠΑ στον πόλεμο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αφότου το κοινοβούλιο του Κουβέιτ ψήφισε ομόφωνα για να εκδιώξει τον προκάτοχό του, σεΐχη Σαντ Αμπντουλάχ Αλ Σαμπάχ. Υπήρξε για 50 χρόνια ο επικεφαλής της διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής του πλούσιου σε κοιτάσματα πετρελαίου κράτους.

“Με μεγάλη θλίψη και πόνο θρηνούμε (…) τον θάνατο του σεΐχη Σαμπάχ αλ-Άχμαντ αλ-Τζάμπερ αλ-Σαμπάχ, εμίρη του Κουβέιτ”, δήλωσε ο σεΐχης Άλι Τζάραχ αλ-Σαμπάχ, υπουργός αρμόδιος για βασιλικές υποθέσεις, σε ηχογραφημένο μήνυμα που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Τον αποκαλούσαν “πρύτανη της αραβικής διπλωματίας”  όπως αναφέρει το BBC για τις πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει για την αποκατάσταση των σχέσεων του Κουβέιτ με τα κράτη που στήριξαν το Ιράκ στον Πόλεμο του Κόλπου από το 1990 έως το 1991. Η δυναστεία Σαμπάχ κυβερνά το Κουβέιτ τα τελευταία 260 χρόνια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα