ΑΘΗΝΑ
18:13
|
02.05.2024

Στην εξ ολοκλήρου γυναικεία εκλογική τηλεοπτική αντιπαράθεση της Νέας Ζηλανδίας η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν παραδέχθηκε ότι έχει κάνει στο παρελθόν χρήση κάνναβης. Το δεύτερο ντιμπέιτ […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην εξ ολοκλήρου γυναικεία εκλογική τηλεοπτική αντιπαράθεση της Νέας Ζηλανδίας η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν παραδέχθηκε ότι έχει κάνει στο παρελθόν χρήση κάνναβης.

Το δεύτερο ντιμπέιτ μεταξύ της επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Τζασίντα Άρντερν, και της αρχηγού του Εθνικού Κόμματος, Τζούντιθ Κόλινς, ήταν το πιο έντονο και ζωηρό της εκλογικής μάχης μέχρι στιγμής. Οι Νεοζηλανδοί προσέρχονται στις κάλπες στις 17 Οκτωβρίου για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν νίκη της Άρντερν και ανανέωση της πρωθυπουργικής της θητείας κυρίως λόγω της αποτελεσματικής διαχείρισης της κρίσης με τον κορονοϊό. Σημειώνεται ότι η Νέα Ζηλανδία έχει καταγράψει 25 θανάτους που συνδέονται με τον κορονοϊό- μεταξύ των λιγότερων σε όλο τον κόσμο, ενώ οι ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει τους 200.000.

Σε αντίθεση με την πρώτη υποτονική τηλεμαχία οι δύο διεκδικήτριες της ψήφου των Νεοζηλανδών στο δεύτερο ντιμπέιτ έδωσαν πολλές υποσχέσεις και παραδέχθηκαν πολλά.

Οι Νεοζηλανδοί θα ψηφίσουν και για δύο άλλα θέματα, για τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς και για την ευθανασία, δύο θέματα που έχουν διχάσει την κοινωνία. Στο ντιμπέιτ ερωτηθείσα η Άρντερν από τον συντονιστή αν έχει κάνει ποτέ χρήση κάνναβης, απάντησε: “Ναι, έχω κάνει, πριν από πολύ καιρό”. Αλλά διευκρίνισε ότι θα αποκαλύψει τι θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα για τη χρήση κάνναβης μετά τις εκλογές. “Πήρα μια ξεκάθαρη απόφαση, ότι θέλω τους πολίτες της Νέας Ζηλανδίας να αποφασίσουν γι’ αυτό και θέλω η απόφαση να μη συνδέεται με την πολιτική”, είπε.

Η Κόλινς, από την πλευρά της, είπε ότι δεν έχει κάνει ποτέ χρήση κάνναβης και ότι θα ψηφίσει κατά.

Στο ντιμπέιτ που κάλυψε μια ευρεία γκάμα θεμάτων, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ρωτήθηκαν αν ο Ντόναλντ Τραμπ συνιστά αρνητική επιρροή για τον κόσμο. Η Κόλινς απάντησε ότι ο Τραμπ τα πήγε καλά πρόσφατα με την ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και σε κάποια κράτη του Κόλπου. “Ουσιαστικά, είναι καλύτερα από τον πόλεμο. Δεν φάνηκε έτοιμος να σπεύσει σε πόλεμο”, απάντησε.

Η Άρντερν πέρασε στην αντεπίθεση απαντώντας: “Είναι ανησυχητικό όταν το καλύτερο που έχεις να πεις είναι ‘δεν είχαμε πόλεμο”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα