ΑΘΗΝΑ
00:08
|
02.05.2024
Ο Φλαμανδός φιλελεύθερος Αλεξάντερ Ντε Κρο επελέγη για τη θέση του πρωθυπουργού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Φλαμανδός φιλελεύθερος Αλεξάντερ Ντε Κρο επελέγη σήμερα από τον νέο πλειοψηφικό κυβερνητικό συνασπισμό του Βελγίου για τη θέση του πρωθυπουργού, ανακοίνωσε ο γαλλόφωνος σοσιαλιστής αντίπαλός του Πολ Μανιέτ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Επτά κόμματα κατέληξαν σήμερα τα χαράματα σε κυβερνητική συμφωνία, η οποία πρέπει τώρα να επικυρωθεί από κάθε σχηματισμό. Πρόκειται για τα έξι κόμματα των σοσιαλιστών, των φιλελεύθερων και των οικολόγων στα οποία προστίθεται το CD&V, το κόμμα των Φλαμανδών σοσιαλδημοκρατών.

Έπειτα από πέντε χρόνια κεντροδεξιάς κυβέρνησης, αυτός ο νέος συνασπισμός σηματοδοτεί την επιστροφή των σοσιαλιστών και των οικολόγων, ενώ οι Φλαμανδοί εθνικιστές του N-VA, του μεγαλύτερου κόμματος στη Φλάνδρα το οποίο συμμετείχε στην εξουσία στο διάστημα από το 2014 έως το 2018, περνούν στην αντιπολίτευση.

Ο 44χρονος Αλεξάντερ Ντε Κρο, υπουργός Οικονομικών στην απερχόμενη κυβέρνηση, ήταν το φαβορί για τη θέση του πρωθυπουργού.

Η παρουσία ενός Φλαμανδού στην πρωθυπουργία του Βελγίου, για πρώτη φορά από το 2011, αντισταθμίζει κυρίως το γεγονός ότι αυτή η νέα κυβέρνηση είναι μειοψηφική στην ομάδα των φλαμανδόφωνων βουλευτών.

Η επιλογή αυτή, η οποία αναμένεται να επισημοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, το πρωί στη διάρκεια της ορκωμοσίας ενώπιον του βασιλιά Φιλίππου, επιβεβαιώθηκε από τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) Πολ Μανιέτ, ο οποίος διηύθυνε τις διαπραγματεύσεις μαζί με τον Ντε Κρο.

“Το παίξαμε κορώνα-γράμματα και έπεσε στον Αλεξάντερ, είναι μια εξαιρετική επιλογή”, είπε ο Μανιέτ αστειευόμενος σε μια αποστροφή του στο τέλος της συνέντευξης Τύπου για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Ο Αλεξάντερ Ντε Κρο θα διαδεχθεί τη γαλλόφωνη φιλελεύθερη Σοφί Βιλμές, την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό του Βελγίου που είχε αναλάβει καθήκοντα τον Οκτώβριο του 2019.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα