ΑΘΗΝΑ
13:21
|
19.04.2024
Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν η καθολική χρήση μάσκας αλλά και το κλείσιμο πλατειών στην Αττική.
Daily life in the city, during the outbreak of the novel Coronavirus (COVID-19) Pandemic in Athens Greece on April, 2020. Greece is on the 29th day of a strict nationwide lockdown seeking to halt the spread of the COVID-19 infection caused by novel coronavirus, with excursions from the home limited to attending work, buying food, visiting the doctor, walking the dog or going for a solitary jog./ Καθημερινότητα στην πόλη, στην περιόδο της Πανδημίας του νέου κορωναϊού (COVID-19), Αθήνα, Απρίλιος, 2020. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 29η ημέρα επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας επιδιώκοντας να σταματήσει η εξάπλωση της μόλυνσης από τον κοροναϊό COVID-19, με εξαίρεση την έξοδο για και απο το χώρο εργασίας, αγορές τροφίμων, επίσκεψη σε γιατρό και φαρμακείο ή βόλτα κατοικίδιου και προσωπική άσκηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με πληροφορίες του Open TV, στη σημερινή καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την Επιτροπή λοιμωξιολόγων, συζητήθηκαν τα νέα μέτρα που θα βγάλει από τη φαρέτρα του το Μαξίμου, ως ύστατη προσπάθεια για να αποφευχθεί το lockdown και κυρίως η καθολική χρήση μάσκας αλλά και το κλείσιμο πλατειών, ειδικά για την περιοχή της Αττικής.

“Είναι πάρα πολύ ανησυχητικά τα κρούσματα στην Αττική, έχουμε πολλούς -λυπάμαι πολύ που το λέω- “υποψήφιους” να κολλήσουν από τα 240 κρούσματα. Έχουμε μεγάλο πληθυσμό σε κίνδυνο”, επεσήμανε η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Αθηνά Λινού, μιλώντας στο Open TV, το πρωί της Τετάρτης (30/09).

“Τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά αλλά δεν χρειάζεται πανικός, γιατί με τον πανικό μπορεί να υπάρχουν άλλες σοβαρές συνέπειες, που μπορεί να επιβαρύνουν την υγεία μας. Δεν ξέρω γιατί αργούμε να πάρουμε αποφάσεις και να λύσουμε προβλήματα. Νομίζω ότι αργούμε και αυτό είναι εις βάρος μας”, προειδοποίησε η καθηγήτρια.

“Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όλοι, να πάρουμε μέτρα ατομικής προστασίας και να ενθαρρύνουμε -με τον τρόπο του ο καθένας- την Πολιτεία να εφαρμόσει ανώδυνα μέτρα γρήγορα ώστε να μη χρειαστεί να έχουμε επώδυνα μέτρα”, πρόσθεσε η καθηγήτρια.

“Δεν επαρκεί η μάσκα από μόνη της, χρειάζεται απόσταση και χρήση των ατομικών μέσων καθαριότητας”, συμπλήρωσε, αναφερόμενη στα σχολικά κρούσματα τονίζοντας ότι: “πρέπει να αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο χώρο, είναι καλύτερο να βρίσκονται τα παιδιά έξω”.

“Θα έκανα υποχρεωτική τη μάσκα και έξω. Θα προσπαθούσα να αποσυμφορήσω τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και θα προσπαθούσα να εμπνεύσω τους συμπολίτες μου να δημιουργήσουν φούσκες στις οποίες θα συμμετέχει μία ή δύο οικογένειες και θα απέφευγα κάθε άλλη επαφή. Τέλος θα προσπαθούσα να δώσω κίνητρα ώστε να αποφευχθεί το στίγμα και οι συνέπειες όταν ανακοινώσει κάποιος ότι έχει τη νόσο ή συμπτώματα”, ανέφερε επίσης η καθηγήτρια, τονίζοντας ότι μόνο “με όλα αυτά” θα μπορούσαμε να αποφύγουμε το lockdown.

Η σύσκεψη και τα νέα μέτρα

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα Τετάρτη, στο τραπέζι του Μαξίμου βρέθηκαν οι εξής επιλογές:

1. Διακοπή κυκλοφορίας τη νύχτα. Το κλείσιμο των καταστημάτων στις 12 και το υποχρεωτικό λουκέτο σε περίπτερα και κάβες την ίδια ώρα, έγινε για να περιοριστεί η κίνηση τις βραδινές ώρες. Αν, όμως, συνεχιστεί ο συνωστισμός στις πλατείες, δεν αποκλείεται περιορισμός της κυκλοφορίας τη νύχτα. Ενδεχομένως να γίνει με τη χρήση SMS για όσους πρέπει να μετακινηθούν.

2. Περιορισμός κυκλοφορίας ηλικιωμένων. Είναι το σενάριο για το οποίο υπάρχει μεγάλη συζήτηση καθώς στοχοποιεί ουσιαστικά τους 65άρηδες οι οποίοι κατά γενική ομολογία είναι προσεκτικοί και τηρούν τα μέτρα. Ενδεχομένως να υπάρξει ωράριο για την επίσκεψή τους στα σούπερ μάρκετ ή σε άλλους χώρους και επιστροφή των SMS ή των υπογεγραμμένων δηλώσεων για την έξοδο από το σπίτι. O Στ. Πέτσας διέψευσε ότι εξετάζεται ένα μέτρο που θα αφορά μόνο συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

3. Καθολική χρήση μάσκας στην Αττική στο μοντέλο Τρικάλων. Το εισηγούνται πολλοί επιστήμονες, είναι το έσχατο μέτρο αν η κατάσταση ξεφύγει για τα καλά.

4. Εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων και κυλιόμενο ωράριο. Και φυσικά ενίσχυση της τηλεργασίας. Για το κυλιόμενο ωράριο η Ν. Κεραμέως είπε ότι θα υπήρχε πρόβλημα με τα ολοήμερα.

5. Κλείσιμο καταστημάτων από τις 10 το βράδυ. Δύο ώρες νωρίτερα δηλαδή για εστιατόρια και μπαρ, αν και είναι ένα μέτρο που θα ενίσχυε τα οικονομικά προβλήματα των επιχειρηματιών ενώ ενδεχομένως να έβγαζε περισσότερους νέους στις πλατείες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα