ΑΘΗΝΑ
13:15
|
20.04.2024

Έντονες αντιδράσεις σε κόμματα της αντιπολίτευσης και χιλιάδες πολίτες, που συμμετέχουν εδώ και περίπου 14 βδομάδες σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, […]

Magen David Adom workers wearing protective clothing outside the coronavirus unit at Shaare Zedek hospital in Jerusalem on September 14, 2020. Photo by Nati Shohat/Flash90 *** Local Caption *** קורונה בית חולים שערי צדק וירוס לבן לבושים מפנים מד"א
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έντονες αντιδράσεις σε κόμματα της αντιπολίτευσης και χιλιάδες πολίτες, που συμμετέχουν εδώ και περίπου 14 βδομάδες σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προκαλεί η ψήφιση νομοσχεδίου σήμερα λίγο μετά τις 4.40 π.μ.

Το νομοσχέδιο απαγορεύει τις μαζικές διαδηλώσεις και τις δημόσιες συναθροίσεις άνω των 20 ατόμων στη διάρκεια ισχύος περιοριστικών μέτρων κίνησης (lockdown) λόγω πανδημίας.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 46 ψήφους υπέρ και 38 κατά, έπειτα από συμβιβασμό ανάμεσα στον “Μπλε και Λευκό” μπλοκ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντς και του επίσης δεξιού κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου που πίεζε για διατήρηση της απαγόρευσης των μαζικών διαδηλώσεων και μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων κίνησης.

Ο νέος νόμος απαγόρευσης των διαδηλώσεων και των δημόσιων συναθροίσεων έχει άμεση ισχύ και αφορά περίοδο τουλάχιστον τριών βδομάδων.

Το νέο lockdown τέθηκε σε ισχύ κατά την έναρξη της εβραϊκής Πρωτοχρονιάς, στις 18 Σεπτεμβρίου με διάρκεια ως τις 11 Οκτωβρίου (δίχως να αποκλείεται παράταση άλλων τριών βδομάδων).

Εκπρόσωπος του κινήματος της «Μαύρης Σημαίας», που διοργανώνει κάθε βδομάδα διαδηλώσεις έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ιερουσαλήμ και σε κεντρικές περιοχές του Τελ Αβίβ, αποδοκίμασε την ψήφιση του νομοσχεδίου δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση «αντί να καταστρέψει το νέο κορονοϊό, καταστρέφει τη δημοκρατία στο Ισραήλ».

Κατηγόρησε δε προσωπικά τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου που διώκεται δικαστικά για τρεις ξεχωριστές υποθέσεις διαφθοράς πως «έχει θέσει σε ομηρία τη δημοκρατία για να καταστείλει τις διαδηλώσεις σε βάρος του». Και κατέληξε: «Εάν η υγιής πλειοψηφία δεν ξυπνήσει, τότε το επόμενο βήμα θα είναι η αποπομπή του Γενικού Εισαγγελέα» (σ.σ. ο Γενικός Εισαγγελέας είχε υποστηρίξει την παραπομπή του Νετανιάχου σε δίκη με κατηγορίες περί διαφθοράς).

Από την αρχή της πανδημίας, στο Ισραήλ έχουν καταγραφεί 233.554 κρούσματα covid19, εκ των οποίων πάνω από 1.510 απέβησαν θανατηφόρα. Μόνον μέσα στις τελευταίες τρεις βδομάδες καταγράφηκαν πάνω από 500 θάνατοι. Περίπου 755 ασθενείς νοσηλεύονται ως σήμερα σε κρίσιμη κατάσταση. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις τελευταίες μέρες ξεπερνούν τα 8.000.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα