ΑΘΗΝΑ
10:07
|
25.04.2024
Διάλογος με ανοιχτά σχολεία, λέει η Κεραμέως. Με νέες διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα απαντούν οι μαθητές,
ÊáôáëÞøåéò óå ÃõìíÜóéá êáé Ëýêåéá ôçò ÐñÝâåæáò. (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÅÕÓÔÁÈÉÏÕ)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με μαθήματα τις αργίες, τα Σάββατα και τις ημέρες των σχολικών περιπάτων θα καλυφθούν οι χαμένες ώρες διδασκαλίας λόγω των καταλήψεων, διευκρίνισε με δήλωσή της, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, από αύριο, στις σχολικές μονάδες που τελούν υπό κατάληψη ξεκινά υποχρεωτική για όλους σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. “Θεμιτή κάθε θέση και άποψη, αλλά ο διάλογος γίνεται με ανοιχτά σχολεία” τονίζει.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Συντονιστικό των Μαθητών τα κατειλημμένα σχολεία ξεπερνούν τα 700. Ωστόσο, ο αριθμός θεωρείται από το υπουργείο Παιδείας μεγάλος.

Ειδικότερα, το Συντονιστικό των Μαθητών Αττικής έχει δηλώσει ότι αυτές τις ημέρες θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα σχολεία για το μέλλον των κινητοποιήσεων, ενώ έχει προγραμματιστεί νέα διαδήλωση, μετά εκείνη της προηγούμενης εβδομάδος, μεθαύριο Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις της χώρας.

“Οι μαθητές αποδείξαμε με τη στάση μας πως οι λόγοι για τους οποίους κινητοποιούμαστε είναι σοβαροί. Κάναμε γνωστά παντού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα σχολεία μας”, ανέφερε το Συντονιστικό. Επίσης, η Ομοσπονδία Γονέων Περιφέρειας Αττικής κατήγγειλε “τα φαινόμενα ποινικοποίησης των αγώνων από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της κυβέρνησης”, κάνοντας λόγο ενδεικτικά για εισαγγελικές παρεμβάσεις με κλητεύσεις αστυνομίας σε μαθητές και γονείς.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας μιλά για υποκίνηση των κινητοποιήσεων δείχνοντας την ΚΝΕ και το ΠΑΜΕ. Η αρμόδια υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη την Παρασκευή είχε μιλήσει για 200 κατειλημμένα σχολεία, ενώ χθες –παρά τις σχετικές ερωτήσεις– δεν υπήρξε ενημέρωση.

Τα αιτήματα εκπαιδευτικών και μαθητών είναι:   

– Μείωση των μαθητών ανά τμήμα, το πολύ στους 15 και ανάλογα με το μέγεθος της αίθουσας, έτσι ώστε να μπορούν να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.  

– Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία, που προκύπτουν από τις αυξημένες ανάγκες της περιόδου.  

– Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με έξοδα και ευθύνη του κράτους. Άμεση παρέμβαση σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων σε εργαζόμενο στο σχολείο ή σε μαθητή.  

– Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων.  

– Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.  

Παραθέτουμε ολόκληρλη τη δήλωση της υπουργού Παιδείας:

Σχετικά με τις καταλήψεις σχολικών μονάδων, σημειώνονται τα εξής:

– Όλες οι χαμένες ώρες μαθημάτων θα καλυφθούν μέσω διδασκαλίας τις ημέρες σχολικών εορτών, αργιών, Σαββάτων, σχολικών περιπάτων.

– Από αύριο, στις σχολικές μονάδες που τελούν υπό κατάληψη ξεκινά υποχρεωτική για όλους σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Με ευθύνη του Διευθυντή του σχολείου, καταρτίζεται από σήμερα το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Αναλυτικές οδηγίες για τη λειτουργία της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έχουν εκδοθεί και αποσταλεί με την έναρξη του σχολικού έτους.

Θεμιτή κάθε θέση και άποψη, αλλά ο διάλογος γίνεται με ανοιχτά σχολεία. Δεν μπορεί οποιοσδήποτε να εμποδίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα