ΑΘΗΝΑ
14:57
|
23.04.2024
Τραμπ και Μπάιντεν έβγαλαν τα ξίφη της προεκλογικής ατζέντας ανταλλάσσοντας ύβρεις και μπηχτές αλλά όχι χειραψίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος ξεκίνησε η επεισοδιακή τηλεμαχία Ντόναλντ Τραμπ-Τζο Μπάιντεν, στο Case Western Reserve University στο Κλίβελαντ του Οχάιο.

Μπάιντεν και Τραμπ έβγαλαν τα “ξίφη” της προεκλογικής τους ατζέντας ανταλλάσσοντας ύβρεις, επιθέσεις και μπηχτές αλλά, όχι χειραψίες, τηρώντας τους κανόνες κοινωνικής απόστασης στο πρώτο τους τηλεοπτικό ντιμπέιτ ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, μπροστά σε ένα κοινό μερικών δεκάδων θεατών.

Ο συντονιστής Κρις Γουάλας του Fox News, έχασε τον έλεγχο της συζήτησης από την πρώτη κιόλας στιγμή, καθώς ο κ. Τραμπ διέκοπτε συνεχώς τόσο τον Τζο Μπάιντεν όσο και τον ίδιον με αποτέλεσμα ο Τζο Μπάιντεν να του ζητήσει “να το βουλώσει”.

Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος μετά την πρώτη ερώτηση για να αρχίσουν τα εκατέρωθεν πυρά, με τον κ. Τραμπ να χαρακτηρίζει τον Μπάιντεν “ριζοσπάστη σοσιαλιστή” και τον Μπάιντεν να τον αποκαλεί “ψεύτη και κλόουν”.

Η Εϊμι Κόνεϊ Μπάρετ και η “Κινεζική Πανούκλα”

“Θα το πω πολύ απλά. Κερδίσαμε τις εκλογές. Οι εκλογές έχουν συνέπειες. Έχουμε τη Γερουσία, έχουμε τον Λευκό Οίκο και έχουμε μια εκπληκτική υποψήφια που έχει το σεβασμό όλων των κορυφαίων ακαδημαϊκών”, δήλωσε ο Τραμπ απαντώτας στην πρώτη ερώτηση του Γουάλας σχετικά με την επιλογή της Εϊμι Κόνεϊ Μπάρετ ως υποψήφιας στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε ότι οι Αμερικανοί πολίτες πρέπει να έχουν λόγο για τους υποψηφίους του Ανώτατου Δικαστηρίου τονίζοντας ότι οποιαδήποτε πρόταση θα έπρεπε να περιμένει μέχρι την 3η Νοεμβρίου.

Τραμπ και Μπάιντεν συνέχισαν να μιλούν, ο ένας πάνω στον άλλο, αναφερόμενοι στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 και στο “ObamaCare”, παρότι η ερώτηση αφορούσε στην υποψηφιότητα για το Ανώτατο Δικατηρίο.

“Είναι σοσιαλιστής που θέλει να καταστρέψει το ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης των ΗΠΑ” είπε ο Τραμπ, τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπάιντεν έχασαν τη ζωή τους αρκετοί Αμερικανοί στρατιώτες.

“Όλος ο κόσμος ξέρει πως όσα είπε [ο Τραμπ] ως εδώ είναι απλούστατα όλα ψέματα. Δεν έχει κανένα σχέδιο για την υγεία όπως και για οτιδήποτε άλλο εδώ και τέσσερα χρόνια. Αλλά δεν ήρθα εδώ για να σας δείξω τα ψέματά του. Όλοι ξέρουν ότι είναι ψεύτης. Ο άνθρωπος δεν ξέρει για ποιο πράγμα μιλάει”, είπε ο Μπάιντεν υπογραμμίζοντας ότι λόγω των κακών χειρισμών του Τραμπ στην αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν ήδη πεθάνει 200.000 άνθρωποι στην χώρα.

Ο Τραμπ υπερασπίστηκε σθεναρά τους χειρισμούς του κατά της πανδημίας Covid-19, την οποία χαρακτήρισε “κινεζική πανούκλα”, υπενθυμίζοντας τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που έθεσε από νωρίς στην Κίνα.

“Ο πρόεδρος δεν έχει σχέδιο. Δεν έχει σχεδιάσει τίποτα. Ήξερε από τον τον Φεβρουάριο πόσο σοβαρή ήταν αυτή η κατάσταση. Δεν έκανε τίποτα, δήθεν για να μην πανικοβάλει τους Αμερικανούς, ενώ στην πραγματικότητα ο ίδιος είχε πανικοβληθεί” απάντησε ο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι αν ήταν πρόεδρος, θα μεριμνούσε ώστε τα νοσοκομεία να διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη θεραπεία των ασθενών και την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

“Το φταίξιμο είναι της Κίνας, δεν θα έπρεπε ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο”, είπε ο κ. Τραμπ, τονίζοντας ότι έκανε “εκπληκτική δουλειά” για την οποία όπως είπε, έλαβε επαίνους ακόμα και από Δημοκρατικούς κυβερνήτες.

“Θα σου πω, Τζο. Εσύ δεν θα μπορούσες ποτέ να κάνεις τη δουλειά που έκανα”, είπε ο Τραμπ, διαμηνύοντας ότι η παρασκευή εμβολίου είναι ζήτημα μερικών εβδομάδων, ενώ παράλληλα ειρωνεύτηκε τον Μπάιντεν γιατί φοράει μάσκα σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του.

“Όταν χρειάζεται, φοράω μάσκες” απάντησε, βγάζοντας μια μάσκα από την τσέπη του, όταν ο συντονιστής Γουάλας τον ρώτησε για ποιόν λόγο δεν φοράει συχνά μάσκα.

Ο Μπάιντεν επεσήμανε ότι ο Τραμπ ήταν εκείνος που έλεγε ότι ο ιός θα έχει εξαφανιστεί μέχρι το Πάσχα συμβουλεύοντας τους πολίτες να καταναλώνουν χλωρίνη.

“Αυτό ειπώθηκε σαρκαστικά, το ξέρεις Τζο”, αμύνθηκε ο Τραμπ, με τον Μπάιντεν να τον χαρακτηρίζει ξανά “ψεύτη”.

Τραμπ: “Είναι το κανίς του Πούτιν”

“Είναι το κανίς του Πούτιν. Αρνείται να πει το παραμικρό για τα πριμ που δίνονταν προκειμένου να σκοτώνονται Αμερικανοί στρατιώτες”, είπε ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, αναφερόμενος στα πρόσφατα δημοσιεύματα των αμερικανικών ΜΜΕ όπου κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποκαλύπτουν ότι πράκτορες της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών προσέφεραν χρήματα σε μαχητές “προσκείμενους στους Ταλιμπάν” για να σκοτώνουν Αμερικανούς στρατιωτικούς στο Αφγανιστάν.

Στη συνέχεια ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στον γιο του υποψηφίου προέδρου, Χάντερ Μπάιντεν, υποστηρίζοντας ότι έβγαλε εκατομμύρια δολάρια όταν ανέλαβε θέση στο διοικητικό συμβούλιο ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου παρότι ήταν άσχετος με το αντικείμενο: “Ο γιος σου ήταν άχρηστος. Τον έδιωξαν από τον στρατό και δεν μπόρεσε να βρει καμία δουλειά μέχρι να γίνεις εσύ αντιπρόεδρος”, είπε ο Τραμπ, χαρακτηρίζοντας το γεγονός τεκμήριο διαφθοράς.

“Δεν είναι αλήθεια αυτό”, απάντησε ο Μπάιντεν, λέγοντας ότι αν θέλει να μιλήσουν για τις οικογένειές τους, έχει και ο ίδιος πολλά να πει για την οικογένεια Τραμπ, δείχνοντας μέλη της οικογένειας Τραμπ που κάθονταν στο κοινό και τα οποία εργάζονται στον Λευκό Οίκο.

Ο νόμος και η τάξη

Ο Μπάιντεν επιτέθηκε στον Τραμπ για την έξαρση των φυλετικών διχασμών στη χώρα υπενθυμίζοντας σε όλους, την φωτογραφία του Τραμπ καθώς βγαίνει από τον Λευκό Οίκο κρατώντας μια βίβλο στα χέρια την ώρα που η αστυνομία διέλυε βάναυσα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Ο Τραμπ υπεραμύνθηκε της απόφασής τους για την “επιβολή νόμου και τάξης”, αντιτείνοντας ότι ο Μπάιντεν δεν μπορεί να το κάνει αυτό καθώς θα χάσει τις ψήφους των ακροαριστερών.

“Εκπαιδεύονται άνθρωποι για να μισούν την ίδια τους την χώρα” είπε ο Τραμπ λέγοντας πως η Εθνοφρουρά επέβαλε την τάξη σε “πολιτείες στις οποίες κυβερνήτες είναι Δημοκρατικοί», υπενθυμίζοντας στον Μπάιντεν ότι και επί Ομπάμα υπήρξε μίσος και διχασμός.

Μη διστάζοντας να χαρακτηρίσει για άλλη μια φορά τους διαδηλωτές “τρομοκράτες” και “antifa”, ο Τραμπ ρώτησε τον Μπάιντεν τι έκανε αυτός όπου γίνονταν βίαιες διαδηλώσεις, με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών να απαντάει πως όλα θα λύνονταν αν ο Τραμπ έβγαινε από τη μέση.

“Είναι ένας πρόεδρος που έχει χρησιμοποιήσει τα πάντα για να προσπαθήσει να δημιουργήσει ρατσιστικό μίσος και διχασμό”, είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι “αυτός ο άνθρωπος δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα” για τους Αφροαμερικανούς: “Είμαι υπέρ του νόμου και της τάξης, αλλά κυρίως υπέρ της Δικαιοσύνης” ξεκαθάρισε ο Μπάιντεν.

Καραρός αέρας και καθαρό νερό

Ο κ. Γουάλας ρώτησε τον κ. Τραμπ το αν πιστεύει ότι οι άνθρωποι συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή αλλαγή με τον Αμερικανό πρόεδρο να απαντάει “πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να έχουμε καθαρό αέρα και καθαρό νερό”.

Ερωτώμενος ξανά για το αν πιστεύει ότι οι άνθρωποι συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή, ο Τραμπ είπε. “Νομίζω ότι σε κάποιο βαθμό, ναι”.

Ο Μπάιντεν, που ρωτήθηκε για το σχέδιό του για την κλιματική αλλαγή, είπε ότι πρόκειται για την οικοδόμηση του μέλλοντος και υποστήριξε ότι μπορούν να δημιουργηθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τόνισε ότι θα επανέλθει στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, από την οποία ο κ. Τραμπ αποχώρησε.

Περί επιστολικής ψήφου και εκλογικών αποτελεσμάτων

Ο Κρις Γουάλας ρώτησε τόσο τον κ. Τραμπ όσο και τον Μπάιντεν αν θα δεσμευτούν να μην ανακηρυχθούν νικητές το βράδυ των εκλογών, δεδομένου ότι πολλές πολιτείες δεν θα ξεκινήσουν την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων αμέσως μετά τις εκλογές και εάν θα ζητήσουν απο τους ψηφοφόρους τους να μην βγουν στους δρόμους την 3η Νοεμβρίου.

«Προτρέπω τους υποστηρικτές μου να πάνε στις κάλπες και να παρακολουθήσουν πολύ προσεκτικά», είπε ο κ. Τραμπ, χωρίς να απαντήσει απευθείας στην ερώτηση.

Ο κ. Τραμπ είπε επίσης ότι κάποιοι «εξαπατούν» τους ψηφοφόρους, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι μπορεί να είναι αυτοί. Ο Μπάιντεν έδωσε μια πολύ πιο άμεση απάντηση στο αν θα αρνηθεί να αυτοανακηρυχθεί νικητής το βράδυ των εκλογών απατώντας απλώς «Ναι», προσθέτοντας ότι θα δεχθεί κάθε αποτέλεσμα και εάν δεν είναι ο ίδιος νικητής των εκλογών, θα υποστηρίξει τον πρόεδρο.

Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ ενδέχεται να μη γίνει γνωστό παρά μόνο αφού περάσουν “μήνες”, εξαιτίας των επιστολικών ψήφων, υποστήριξε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Θα γίνει νοθεία, εκλογικές “απάτες που δεν έχετε ξαναδεί ποτέ”, πέταξε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος διατείνεται εδώ κι εβδομάδες, χωρίς να παρουσιάζει κανένα στοιχείο που να το τεκμηριώνει, ότι οι επιστολικές ψήφοι ενδέχεται να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα.

“Μπορεί να μην ξέρουμε” το αποτέλεσμα προτού “περάσουν μήνες”, επέμεινε.

Στη συνέχεια, παρότι ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα της αναμέτρησης, ακόμη και στην περίπτωση που ηττηθεί, ο ένοικος του Λευκού Οίκου απέφυγε να πράξει το ίδιο.

Εν αναμονή της γκάφας

Πριν από το ντιμπέιτ, ο Δημοκρατικός υποψήφιος έδωσε στη δημοσιότητα τη φορολογική του δήλωση για το 2019, χειρονομία που έμοιαζε περισσότερο με ντιρέκτ εναντίον του προέδρου, που βρίσκεται αντιμέτωπος με αποκαλύψεις για τα φορολογικά και τα χρέη του.

“Πλήρωσα εκατομμύρια δολάρια σε φόρους. Εκατομμύρια δολάρια σε φόρο εισοδήματος”, απάντησε ο κ. Τραμπ, όταν ο Γουάλας των ρώτησε για την έκθεση των New York Times, η οποία διαπίστωσε ότι ο πρόεδρος πλήρωσε μόνο 750 δολάρια φόρο εισοδήματος τη χρονιά που βρέθηκε στον Λευκό Οίκο. “Είσαι ο χειρότερος πρόεδρος που είχε ποτέ η Αμερική” απάντησε ο Μπάιντεν.

Αν και ο αντίκτυπος των ντιμπέιτ αποδεικνύεται συχνά περιορισμένος, οι εκπομπές αυτές είναι ενίοτε κομβικές για τις προεκλογικές εκστρατείες — αυτή ακριβώς ήταν η περίπτωση στην πρώτη τέτοια τηλεμαχία, που οργανώθηκε πριν από 60 χρόνια στο Σικάγο, ανάμεσα στον Τζον Φ. Κένεντι και στον Ρίτσαρντ Νίξον.

Η ομάδα του Τραμπ ελπίζει πως ο Μπάιντεν θα διαπράξει κάποια γκάφα, ώστε να κλείσει την ψαλίδα της διαφοράς ανάμεσά τους στις δημοσκοπήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι προβλέπονται άλλα δύο ντιμπέιτ των δύο υποψηφίων προέδρων την 15η και την 22η Οκτωβρίου, στο Μαϊάμι και στο Νάσβιλ του Τενεσί αντίστοιχα

Στο ενδιάμεσο, ο Ρεπουμπλικάνος αντιπρόεδρος, ο Μάικ Πενς, θα αναμετρηθεί σε χωριστή τηλεμαχία με τη συνυποψήφια του Μπάιντεν, τη γερουσιάστρια και πρώην εισαγγελέα Κάμαλα Χάρις, την 7η Οκτωβρίου, στο Σολτ Λέικ Σίτι (Γιούτα).

Νικητής ο Μπάιντεν;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων των CNN και CBS, το πρώτο ντιμπέιτ ανέδειξε “νικητή” τον Τζο Μπάιντεν.

Στην πρώτη δημοσκόπηση του CNN έξι στους δέκα χαρακτήρισαν νικητή τον υποψήφιο των Δημοκρατικών ενώ μόλις το 28% είδε νικητή τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο των ΗΠΑ.

Νικητής, αν και με μικρότερη διαφορά, αναδείχθηκε ο Μπάιντεν και στην δημοσκόπηση του CBS. Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ συγκέντρωσε 48% έναντι 41% του Τραμπ.

Δημοσκόπηση – στιγμιότυπο που διενεργήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS κατέδειξε ότι οι περισσότεροι από τους τηλεθεατές αισθάνθηκαν ενοχλημένοι από τον εξαιρετικά τεταμένο και εξαιρετικά “αρνητικό” τόνο του πρώτου ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ, με μόλις το 17% των ερωτηθέντων να λέει πως αποκόμισε θετική αίσθηση από τη συζήτηση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα