ΑΘΗΝΑ
23:19
|
24.04.2024

Τη «διαρκή ενίσχυση» της συνεργασίας Αθήνας-Λευκωσίας για την περιφερειακή σταθερότητα και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενόψει και της αυριανής συνόδου κορυφής της ΕΕ στις […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη «διαρκή ενίσχυση» της συνεργασίας Αθήνας-Λευκωσίας για την περιφερειακή σταθερότητα και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενόψει και της αυριανής συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε απόψε στη Λευκωσία ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Αφορμή έδωσε η συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, η οποία κατά δήλωσή του έγινε «σε εγκάρδιο κλίμα».

Η νεώτερη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Αργότερα χτες βράδυ, ο Ν. Δένδιας εξέδωσε εκτενή ανακοίνωση κάνοντας γενική αποτίμηση των συναντήσεων που είχε στη Λευκωσία.

Σε μία προσπάθεια να απαντήσει σε αντιδράσεις δυσαρέσκειας που σημειώθηκαν σε Ελλάδα και Κύπρο σχετικά με την άρνηση της Αθήνας να στηρίξει την αρχική προσπάθεια της Λευκωσίας για βέτο σε κυρώσεις της ΕΕ έναντι της Λευκορωσίας, εάν δεν επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, ανέφερε: «Το Κυπριακό ήταν και θα είναι κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία. Nα εργαζόμαστε ώστε να τερματιστεί η τουρκική κατοχή και να επιτευχθεί μία συνολική, συμφωνημένη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος».

Αναφερόμενος στο αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» εκτιμώντας ότι θα εξετάσει «συνολικά το πλέγμα των ευρώ-τουρκικών σχέσεων» και πως «θα κληθεί να το πράξει με δεδομένη την υποχρέωση αλληλεγγύης στα κράτη-μέλη της Ένωσης, όταν ιδίως παραβιάζονται η κυριαρχία και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα από τρίτα κράτη».

Εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το εάν και πότε θα ξεκινήσουν οι «διερευνητικές επαφές» Ελλάδας-Τουρκίας, αναφέρονταςπως «μένει να φανεί αν αυτό το πρώτο αυτό βήμα», που ήταν η αποχώρηση του τουρκικού σκάφους «Oruc Reis» «θα έχει συνέχεια και αν θα υπάρξει συνέπεια από την τουρκική πλευρά».

Ανέφερε τέλος πως συζήτησε με τον Κύπριο ομόλογό του τηνκλιμακούμενη ένταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, εκφράζοντας την ετοιμότητα της Ελλάδας «να συμβάλλει στην άμεση παύση των εχθροπραξιών».

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών είχε νωρίτερα συνάντηση και με την ομόλογό του από την Ισπανία, Αράντσα Γκονζάλεθ Λάγια.

Η Γκονζάλεθ Λάγια εξέφρασε «την αλληλεγγύη και την υποστήριξη» της Μαδρίτης έναντι των προκλητικών κινήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δήλωσε πως η Ισπανία απορρίπτει «μονομερείς ενέργειες» εκτιμώντας πως λύση μπορεί να δοθεί «μόνον μέσω διαλόγου». Υποστήριξε επίσης τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για επανέναρξη των συνομιλιών σε σχέση με το κυπριακό.

Ο Κύπριος υπουργός της απάντησε ότι «η Κύπρος προσβλέπει στην ΕΕ και τους εταίρους της για αλληλεγγύη στην πράξη». Εξέφρασε επίσης «την εκτίμηση της Κύπρου για τη συνεχή υποστήριξη της Ισπανίας στις προσπάθειες μας να επανενώσουμε την Κύπρο, καθώς και για την υποστήριξη της Ισπανίας ενός του Συμβουλίου της Ευρώπης στην ανάγκη η Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα