ΑΘΗΝΑ
14:45
|
05.11.2024
Μικρή η απόσταση μεταξύ στρατιωτικής σύρραξης και ειρηνικής διευθέτησης στην Αν. Μεσόγειο, είπε η καγκελάριος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Προσεκτικό ζύγισμα” μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνεργασίας με την Τουρκία ζήτησε η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στη γερμανική βουλή, ενόψει της αυριανής Συνόδου για επαναπροσδιορισμό της σχέσης με την ‘Αγκυρα, αλλά και εμμένοντας στη συνεργασία σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως το προσφυγικό.

Οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία είναι “σύνθετες”, δήλωσε. “Από τη μια πλευρά παράπονα σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, από την άλλη η ένταση στην Αν. Μεσόγειο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία – σοβαρή ένταση”, πρόσθεσε, τόσο που “δεν μπορούμε να διανοηθούμε πόσο μικρή είναι η απόσταση σε ορισμένες περιπτώσεις μεταξύ στρατιωτικής σύρραξης και ειρηνικής διευθέτησης”. 

Ενόψει της αυριανής Συνόδου όπου βρίσκονται στο τραπέζι και οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας η Άνγκελα Μέρκελ, αναφέρθηκε από τη μία πλευρά στα παράπονα για τις εξελίξεις στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά από την άλλη στις “εκπληκτικές και αξιοσημείωτες” επιδόσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την φιλοξενία 4 εκατομμυρίων προσφύγων.

“Είναι η χώρα με τους περισσότερους πρόσφυγες στον κόσμο και “πρέπει να ζυγίσουμε πολύ προσεκτικά πώς θα διευθετήσουμε τις εντάσεις και πώς θα ενισχύσουμε την συνεργασία μας στο προσφυγικό και σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια της ομιλίας της, αναφέρθηκε στα πρόσφατα γεγονότα στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας ασκώντας αυστηρή κριτική στην Ελλάδα. “Τις τελευταίες ημέρες είδαμε φριχτές εικόνες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προσφύγων. Και όχι από την Τουρκία, θα ήθελα να το τονίσω, αλλά από τη Λέσβο, από ένα κράτος μέλος της ΕΕ” υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Είναι σημαντικό, τόνισε, ότι στη Λέσβο θα δημιουργηθεί ένας πιλοτικός προσφυγικός καταυλισμός που θα τον διαχειρίζεται σε μεγάλο βαθμό η ΕΕ, επισημαίνοντας παράλληλα την αναγκαιότητα της άμεσης αντίδρασης της Γερμανίας να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λέσβο, παρότι όπως είπε αυτή η πρωτοβουλία δεν συνιστά βιώσιμη λύση του προβλήματος. 

Σε αυτό το πλαίσιο η καγκελάριος αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου. Κατά την άποψη της, το προσφυγικό θα απασχολεί την Ευρώπη για δεκαετίες, εξ ου και η αναγκαιότητα αναζήτησης μια ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης.

Η κ. Μέρκελ ευχαρίστησε την Κομισιόν για τη σχετική πρόταση που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα. Όπως τόνισε, “το ζήτημα πώς θα την υλοποιήσουμε είναι λυδία λίθος και για τη συνοχή της Ευρώπης”.

Αν δεν βρεθεί μια κοινή βάση στο προσφυγικό, τότε αυτό θα έχει επιπτώσεις στην ικανότητα ανάληψης δράσης της ΕΕ προειδοποίησε, καταλήγοντας ότι είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένας σε μεγάλο βαθμό υπό ευρωπαϊκή διεύθυνση καταυλισμός για πρόσφυγες, ως “πιλοτικό” σχέδιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα