ΑΘΗΝΑ
02:57
|
28.04.2024
Η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν είναι εμφανέστατη στον πόλεμο ειδήσεων που ανακοινώνει η κάθε πλευρά για να διαψεύσει η άλλη. Σε διαμεσολαβητικό…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία είναι έτοιμη να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Μόσχας, μετά από επαφές και με τις δύο πλευρές. Από την Αρμενία έγινε γνωστό ότι «οι δύο χώρες συμφώνησαν ότι μη-τοπικές δυνάμεις δεν πρέπει να αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην περιοχή του Καραμπάχ», φωτογραφίζοντας την Τουρκία.

Ωστόσο, όπως και το 2014, η Αρμενία δεν αποδέχεται την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης της εξαμερούς στην περιοχή, αφού «είναι έτοιμη και ικανή να υπερασπιστεί τον εαυτό της», όπως είπε το πρωί ο πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν. Στην εξαμερή αμυντική συμφωνία συμμετέχουν η Ρωσία, η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Τατζικιστάν και το Κυργιστάν.

Η Τουρκία έχει επέμβει με σειρά δηλώσεων υπέρ του Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία την κατηγορεί ότι «οι πτήσεις των αζέρικων και τουρκικών αεροσκαφών είναι υπό τον έλεγχο της τουρκικής αεροπορικής βάσης E7-T πλησίον του Καρς». Χτες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέλαβε όσα είπε τη Δευτέρα ο Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας ότι η Τουρκία θα προσφέρει και διπλωματική και στρατιωτική βοήθεια στο Αζερμπαϊτζάν «ενάντια στην αρμένικη επιθετικότητα». 

Φωτογραφίες του Su-25 που καταρρίφθηκε από τουρκικό F16 έδωσε πριν λίγο στη δημοσιότητα το υπουργείο Αμύνης της Αρμενίας, που, δια του υπουργού, Αρτσρούν Χοβχανισιάν, δηλώνει ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει παραδώσει την αεράμυνά του στην Τουρκία. Η ρίψη του αεροσκάφους είχε διαψευστεί τόσο από το Μπακού όσο και από την Άγκυρα, η οποία δεν έχει απαντήσει ακόμη εκ νέου. Και δεν είναι η μόη διάψευση των ημερών. Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι έχει σκοτώσει ή τραυματίσει περισσότερους από 2.300 Αρμένιους στρατιώτες, κάτι που η Αρμενία το διαψεύδει, αναφέροντας μόλις 16 νεκρούς και ακόμη 80 ανακοινώνει από το δικό του στρατό το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η Αρμενία καταγγέλει ότι η Τουρκία μεταφέρει τρεις χιλιάδες φονταμενταλιστές από τη Συρία στο Αζερμπαϊτζάν και η Άγκυρα διαψεύδει. Η Τουρκία καταγγέλει ότι η Αρμενία χρησιμοποιεί αντάρτες του ΡΚΚ και γύρω στους 300 έχουν φτάσει ήδη στο Καραμπάχ, το Ερεβάν διαψεύδει. 

Νωρίτερα, συνεργείο του RT που βρίσκεται στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ έδειξε τα συντρίμμια ενός αζέρικου μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα