ΑΘΗΝΑ
06:22
|
27.04.2024
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι ανησυχεί για τα σχέδια της Κίνας να επεκτείνει την οικονομική της επιρροή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι ανησυχεί για τα σχέδια της Κίνας να επεκτείνει την οικονομική της επιρροή στην Ιταλία, ενώ η Ρώμη υποσχέθηκε να είναι σε επιφυλακή καθώς αναπτύσσει νέες τεχνολογίες τύπου 5G.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προτρέψει επανειλημμένα την Ιταλία, που φιλοξενεί πολλές μεγάλες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ, να μην εμβαθύνουν τους δεσμούς με την Κίνα και ο Πομπέο είπε ότι επανέλαβε το μήνυμα σε συναντήσεις με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Νι Μάιο.

“Ο υπουργός Εξωτερικών και εγώ είχαμε μια μακρά συζήτηση σχετικά με τις ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την προσπάθεια του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος να αξιοποιήσει την οικονομική παρουσία του στην Ιταλία για να εξυπηρετήσει τους δικούς του στρατηγικούς σκοπούς”, δήλωσε ο Πομπέο σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες παροτρύνουν επίσης την ιταλική κυβέρνηση να εξετάσει προσεκτικά τους κινδύνους που προκύπτουν για την εθνική της ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των πολιτών της από εταιρείες τεχνολογίας με δεσμούς με το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας.”

Ο Ντι Μάιο δήλωσε ότι η Ιταλία παρέμεινε πλήρως αφοσιωμένη στους δυτικούς εταίρους της και κατανοούσε τη θέση των ΗΠΑ, όπως και τις ευθύνες της ιταλικής κυβέρνησης.

Η Ιταλία προκάλεσε πέρυσι την έντονη ανησυχία της διοίκησης Τραμπ όταν έγινε η πρώτη μεγάλη δυτική οικονομία που εντάχθηκε στο διεθνές έργο υποδομής της Κίνας,  “Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος”, που σκοπό έχει να αναβιώσει και να επεκτείνει τον παλιό Δρόμου του Μεταξιού μέσω της διασύνδεσης της Κίνας με την Ασία και την Ευρώπη.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα