ΑΘΗΝΑ
13:16
|
19.04.2024

Η Τυνησία είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας που ξεκίνησε απόψε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, σε χώρες της Βόρειας Αφρικής. Η βασική αφορμή […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Τυνησία είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας που ξεκίνησε απόψε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, σε χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Η βασική αφορμή που αναγκάζει τον επικεφαλής του Πενταγώνου σε μία τέτοια κίνηση,εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, φαίνεται πως οφείλεται στον αυξημένο ανταγωνισμό που δέχονται οι ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή από Κίνα και Ρωσία. Χώρες που επίσης επιδιώκουν να αυξήσουν τη γεωπολιτική επιρροή και να εξασφαλίσουν νέες αγορές.

Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στο αραβικό δίκτυο Asharq al Awsat πριν την άφιξη του Έσπερ στην Τύνιδα για συνάντηση με τον Τυνήσιο πρόεδρο Καίς Σαίντ και τον Τυνήσιο ομόλογό του, Ιμπραχίμ Μπαρτατζί, δεν επιβεβαίωσε μόνον την ανάγκη των ΗΠΑ να περιορίσουν την ρωσική και κινεζική επιρροή στη βόρεια Αφρική, αλλά και την πιθανή αντιτρομοκρατική συνεργασία για την καταπολέμηση τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Ο Αμερικανός υπουργός, που μεταβαίνει στην Τυνησία έξι μήνες μετά την κοινή αεροπορική στρατιωτική επίδειξη στο νότιο νησάκι Ντζέρμπα, αναμένεται να συνεχίσει αύριο την περιοδεία του στην Αλγερία, 14 χρόνια μετά την επίσκεψη του προκατόχου του, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μαρόκο, χώρα που θεωρείται στενός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα