ΑΘΗΝΑ
05:52
|
19.04.2024

Σε ηλικία 54 ετών πέθανε από καρκίνο ο Τίμοθι Ρέι Μπράουν, ο οποίος ήταν ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που θεραπεύτηκε από τον ιό HIV […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ηλικία 54 ετών πέθανε από καρκίνο ο Τίμοθι Ρέι Μπράουν, ο οποίος ήταν ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που θεραπεύτηκε από τον ιό HIV που προκαλεί το Έιτζ (AIDS).

Ο Μπράουν,  ο οποίος ήταν γνωστός ως “ο ασθενής του Βερολίνου”, είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελών των οστών από δότη με φυσική ανθεκτικότητα στον ιό HIV. Η εν λόγω σπάνια μεταμόσχευση σήμαινε ότι ο ασθενής δεν είχε ανάγκη χορήγησης αντιικών φαρμάκων και ότι θα ήταν απαλλαγμένος από τον ιό που προκαλεί το AIDS για το υπόλοιπο της ζωής του.

H θεραπεία του περιελάμβανε την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος του Μπράουν και τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων με μια μετάλλαξη ενός γονιδίου, του CCR5, το οποίο αντιστέκεται στον HIV. Μόνο λιγοστοί άνθρωποι-οι περισσότεροι βορειοευρωπαϊκής καταγωγής-έχουν την μετάλλαξη του CCR5 που τους καθιστά ανθεκτικούς στον ιό ο οποίος προκαλεί το AIDS.

Ο γεννηθείς στις Ηνωμένες Πολιτείες Τίμοθι Ρέι Μπράουν διαγνώστηκε με τον ιό HIV το 1995 ενώ διέμενε στο Βερολίνο. Το 2007 παρουσίασε μια μορφή καρκίνου του αίματος, γνωστή ως οξεία μυελογενής λευχαιμία. Ενώ ο Μπράουν ήταν απαλλαγμένος από τον HIV για περισσότερο από μια δεκαετία μετά την θεραπεία του, τον περασμένο χρόνο υποτροπίασε η λευχαιμία. Οι γιατροί τού είπαν ότι ο καρκίνος είχε κάνει μετάσταση στην σπονδυλική του στήλη και στον εγκέφαλο και το τελευταίο διάστημα λάμβανε παρηγορητική θεραπεία στο σπίτι του στο Παλμ Σπρινγκς της Καλιφόρνια.

Η περίπτωσή του εντυπωσίασε και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για μια γενιά γιατρών που ασχολήθηκαν με τον HIV, αλλά και για ασθενείς που έχουν μολυνθεί με τον ιό αυτόν ο οποίος προκαλεί το AIDS, προσφέροντας μια αχτίδα ελπίδας ότι μια ημέρα θα βρεθεί η θεραπεία και θα καταπολεμηθεί η πανδημία του AIDS.

Ο Αντίμπα Καμαρουλζαμάν, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για το AIDS, δήλωσε ότι θρηνεί για τον Μπράουν “με πολύ βαριά καρδιά”. “Οφείλουμε στον Τίμοθι και στον γιατρό του, Γκέρο Χέτερ, μεγάλη ευγνωμοσύνη επειδή άνοιξε την πόρτα στους επιστήμονες ώστε να ερευνήσουν την ιδέα ότι μια θεραπεία για τον HIV είναι πιθανή”, δήλωσε ο Καμαρουλζαμάν, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής ιατρικής και μολυσματικών νόσων στο πανεπιστήμιο Malaya.

Η ανακοίνωση του θανάτου έγινε στο Facebook από τον σύντροφό του: “Με μεγάλη λύπη ανακοινώνω ότι ο Τίμοθι έφυγε από τη ζωή… Στο πλευρό του ήμουν εγώ και οι φίλοι του. Πέθανε μετά από μια μάχη πέντε μηνών με τη λευχαιμία”, έγραψε ο Τιμ Χέφγκεν. “Ο Τιμ είχε αφιερώσει τη ζωή του στο να διαδίδει την ιστορία του για τη θεραπεία του HIV και είχε γίνει ένας πρέσβης της ελπίδας”, πρόσθεσε ο σύντροφος του θανόντος.

Ένας δεύτερος ασθενής με HIV, ο Άνταμ Καστιλέγιο, ο οποίος ήταν γνωστός ως “ο ασθενής του Λονδίνου” μέχρι που φέτος αποκάλυψε την ταυτότητά του, επίσης θεωρείται ότι απαλλάχτηκε από τον HIV αφού υποβλήθηκε το 2016 σε μια μεταμόσχευση παρόμοια με εκείνη του Μπράουν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα