ΑΘΗΝΑ
09:55
|
06.05.2024

Περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια ανήλικα κορίτσια στον κόσμο κινδυνεύουν να εξαναγκαστούν σε γάμο έως το 2025 εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Η μη κυβερνητική […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια ανήλικα κορίτσια στον κόσμο κινδυνεύουν να εξαναγκαστούν σε γάμο έως το 2025 εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Η μη κυβερνητική οργάνωση “Σώστε τα Παιδιά” (Save the Children) προειδοποιεί ότι η πανδημία ενδέχεται να οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των αναγκαστικών γάμων παιδιών και να αναστρέψει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία 25 χρόνια για την εξάλειψη αυτής της πρακτικής.

Μία από τις πολλές συνέπειες της πανδημίας είναι η περαιτέρω φτωχοποίηση πληθυσμιακών ομάδων που ήδη ζουν κοντά στα όρια της φτώχειας αναγκάζοντας πολλά παιδιά να στερούνται το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και να εξαναγκάζονται σε εργασία και γάμους παρά τη θέλησή τους.  

Η βρετανική ΜΚΟ σημειώνει ότι τα κορίτσια στη Νότια Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική είναι από τα πιο ευάλωτα στον κόσμο. Η Save the Children απευθύνει έκκληση στους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να δεσμευτούν στηρίζοντας έμπρακτα τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων με βάση το φύλο.  

“Αυτοί οι γάμοι καταπατούν τα δικαιώματα των κοριτσιών και τα εκθέτουν σε πολλούς κινδύνους, όπως η κατάθλιψη, η διά βίου καταπίεση, αναπηρίες ακόμη και θάνατο”, δήλωσε η Κάρεν Φλάναγκαν σύμβουλος για την προστασία των παιδιών στη βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση. Η ίδια πρόσθεσε ότι τα τελευταία 25 χρόνια αποτράπηκαν 78,6 εκατομμύρια γάμοι παιδιών, αλλά είναι ήδη εμφανή τα σημάδια επιβράδυνσης στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα.

Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα;

Περίπου 12 εκ. κορίτσια τον χρόνο εξαναγκάζονται σε γάμους, σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης της οργάνωσης “Save the Children”.

Αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα πέντε χρόνια λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Μόνο το 2020 περίπου 500.000 ανήλικα κορίτσια στον κόσμο κινδυνεύουν να γίνουν ανήλικες νύφες και περισσότερα από ένα εκατομμύριο κορίτσια αναμένεται να μείνουν έγκυες.

Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα η ΜΚΟ προειδοποιεί ότι το 2025 ενδέχεται να υπάρχουν 61 εκατομμύρια γάμοι παιδιών στον κόσμο. Και αυτός ο υπολογισμός είναι απλά η “κορυφή του παγόβουνου”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα