ΑΘΗΝΑ
01:12
|
03.05.2024
H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε. κινεί διαδικασία επί παραβάσει κατά της βρετανικής κυβέρνησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση κινεί διαδικασία επί παραβάσει κατά της βρετανικής κυβέρνησης, εξαιτίας του νομοσχεδίου το οποίο αναιρεί ρυθμίσεις της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

“Σήμερα το πρωί, η Κομισιόν αποφάσισε να αποστείλει επιστολή προειδοποίησης προς την βρετανική κυβέρνηση. Πρόκειται για το πρώτο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει”, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής την Πέμπτη (01/10).

Οι Βρυξέλλες είχαν δώσει προθεσμία μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου στην βρετανική κυβέρνηση για να αποσύρει το νομοσχέδιο.

Το χρονικό της παράβασης

Το άρθρο 5 της συμφωνίας αποχώρησης ορίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία αποχώρησης και ότι πρέπει να απέχουν από μέτρα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την επίτευξη αυτών των στόχων. Και τα δύο μέρη δεσμεύονται από την υποχρέωση να συνεργάζονται με καλή πίστη στην εκτέλεση των καθηκόντων που απορρέουν από τη συμφωνία αποχώρησης.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2020, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υπέβαλε ένα νομοσχέδιο (‘εσωτερικής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου’) το οποίο, εφόσον εγκριθεί, θα παραβιάζει κατάφωρα το πρωτόκολλο για την Ιρλανδία / Βόρεια Ιρλανδία, καθώς θα επιτρέπει στις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου να αγνοήσουν τη νομική ισχύ του.

Με αυτόν τον τρόπο, το Ηνωμένο Βασίλειο παραβίασε την υποχρέωσή του να ενεργεί με καλή πίστη, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 της συμφωνίας αποχώρησης. Επιπλέον, ξεκίνησε μια διαδικασία, η οποία – εφόσον πάντα εγκριθεί το νομοσχέδιο – θα εμποδίζει την εφαρμογή της συμφωνίας αποχώρησης. Ως αποτέλεσμα, η Επιτροπή κίνησε σήμερα τις διαδικασίες επί παραβάσει σύμφωνα με τις διατάξεις της συμφωνίας αποχώρησης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει, μέχρι το τέλος αυτού του Οκτωβρίου, να υποβάλει τις παρατηρήσεις του στην επίσημη επιστολή. Αφού εξετάσει αυτές τις παρατηρήσεις, ή εάν δεν έχουν υποβληθεί παρατηρήσεις, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να εκδώσει αιτιολογημένη γνώμη.

Η επίσημη διαδικασία ορίζει ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα