Όσο αποτελεσματικό κι αν είναι το όποιο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού η ζωή μας δεν πρόκειται να επιστρέψει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς την ερχόμενη άνοιξη, προειδοποιούν διακεκριμένοι επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όπως σημειώνει δημοσίευμα στο βρετανικό δίκτυο BBC το εμβόλιο αντιμετωπίζεται και παρουσιάζεται πολλές φορές ως το “Άγιο Δισκοπότηρο” που θα βγάλει τον κόσμο από την πανδημία. Ωστόσο, έκθεση ερευνητών, η οποία παρουσιάστηκε από τη Βασιλική Εταιρεία Επιστημών του Ηνωμένου Βασιλείου, υπογραμμίζει και προειδοποιεί ότι οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές απέναντι στο τι και πότε μπορεί να κατορθώσει ένα εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να “χαλαρώσουν σταδιακά” καθώς θα χρειαστεί να περάσει έως κι ένας χρόνος μέχρι την ανάπτυξη του εμβολίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερα από 200 εμβόλια αναπτύσσονται από επιστήμονες και ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο σε ταχύτητες που δεν έχουν προηγούμενο στα ιατρικά χρονικά. “Ένα εμβόλιο δίνει πάντα μια ελπίδα για το πιθανό τέλος μιας πανδημίας, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι η ιστορία της ανάπτυξης εμβολίων είναι μια ιστορία με πολλές αποτυχίες στην πορεία”, δήλωσε η δρ. Φιόνα Κάλεϊ από το Εθνικό Καρδιολογικό και Πνευμονολογικό Ινστιτούτο του Κολεγίου Ιμπίριαλ του Λονδίνου.
Στους κόλπους της βρετανικής κυβέρνησης επικρατεί αισιοδοξία για τον εμβολιασμό ευπαθών ομάδων εντός του τρέχοντος έτους και για πιο μαζικούς εμβολιασμούς στις αρχές του 2021.
Ωστόσο, η έκθεση της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημόνων προειδοποιεί ότι η όλη διαδικασία έχει πάρα πολύ δρόμο ακόμα. “Ακόμα κι αν το εμβόλιο είναι διαθέσιμο δεν σημαίνει ότι θα μπορούσαν όλοι να εμβολιαστούν μέσα σε έναν μήνα. Μιλάμε για έξι, εννέα μήνες… ίσως κα χρόνο”, σημείωσε ο καθηγητής Νιλάι Σα, επικεφαλής του τμήματος χημικών μηχανικών του Κολεγίου Ιμπίριαλ του Λονδίνου.
Το νευρωνικό δίκτυο Gemini σε συνομιλία με χρήστη, τον αποκάλεσε «βάρος για την κοινωνία και τη γη» και του ζήτησε...ευγενικά να πεθάνει.
14.
11.
24