ΑΘΗΝΑ
03:03
|
07.05.2024
Υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ανακάλυψαν απειλές εναντίον Αμερικανών διπλωματών στο Ιράκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Αμερικάνοι γερουσιαστές Μιτ Ρόμνεϊ (Ρεπουμπλικάνος) και Κρις Μέρφι (Δημοκρατικός) εξέδωσαν κοινή δήλωση την Τετάρτη, αντιδρώντας σε αναφορές ότι η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει να κλείσει την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη και καλεί το υπουργείο Εξωτερικών να επανεξετάσει την κατάσταση.

“Στεκόμαστε με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις προσπάθειές του να προστατεύσει το αμερικανικό προσωπικό στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη”, δήλωσαν ο Ρόμνεϊ και ο Μέρφι, πρόεδρος και μέλος αντίστοιχα, της υποεπιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας για την Εγγύς Ανατολή, τη Νότια Ασία, την Κεντρική Ασία και την Αντιτρομοκρατία.

“Ανησυχούμε εξαιρετικά για το γεγονός ότι οι συνέπειες της απόλυτης απόσυρσης των ήδη περιορισμένων διπλωματικών μας ομάδων από την Πρεσβεία της Βαγδάτης θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν για να υπονομεύσουν τις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράκ προς όφελος της επιβλαβούς ιρανικής επιρροής, να αναγκάσουν τους συμμάχους μας να αποσύρουν επίσης τους διπλωμάτες τους από τη Βαγδάτη και να υπονομεύσουν τις αποστολές εκπαίδευσης των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.”

Η διμερής έκκληση έρχεται εν μέσω φερόμενων απειλών από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να κλείσει την πρεσβεία μέσα σε λίγες εβδομάδες, αν οι ιρακινοί ηγέτες δεν εμποδίσουν τις ιρακινές πολιτοφυλακές να συνεχίσουν να πραγματοποιούν επιθέσεις στον χώρο της πρεσβείας, αναφέρουν οι New York Times.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ανακάλυψαν πρόσφατα συγκεκριμένες απειλές εναντίον Αμερικανών διπλωματών και δυνάμεων ασφαλείας στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της πρεσβείας, σύμφωνα με το ενημερωτικό πρακτορείο Politico.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έδωσαν στους Ιρακινούς ηγέτες ένα χρονικό πλαίσιο 10 ημερών για να δείξουν ότι σημείωσαν πρόοδο στην αποτροπή των επιθέσεων. Εάν δεν μπορούσαν να δείξουν πρόοδο, οι ΗΠΑ θα αποσύρονταν από την πρεσβεία.

H πρεσβεία εκκενώθηκε για πρώτη φορά από προσωπικό τον Δεκέμβριο του 2019, όταν διαδηλωτές και μέλη φιλοιρανικών πολιτοφυλακών εισέβαλαν στην περιοχή. Η προκύπτουσα κλιμάκωση μεταξύ των δύο πλευρών κορυφώθηκε με τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, το οποίο προκάλεσε φόβους ότι το Ιράν θα αντεπιτεθεί σημαντικά κατά των στόχων των ΗΠΑ.

Πηγές: Axios

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα