ΑΘΗΝΑ
18:42
|
18.05.2024

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραδώσει στο Ιράκ γλυπτό ηλικίας 4.000 ετών καθώς διαπιστώθηκε μετά από έρευνα του Βρετανικού Μουσείου ότι ήταν προϊόν λεηλασίας.   Το […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραδώσει στο Ιράκ γλυπτό ηλικίας 4.000 ετών καθώς διαπιστώθηκε μετά από έρευνα του Βρετανικού Μουσείου ότι ήταν προϊόν λεηλασίας.  

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε ότι εμπειρογνώμονες του κλήθηκαν από ειδικό τμήμα της αστυνομίας του Λονδίνου όταν το γλυκό εμφανίσθηκε σε μια πλατφόρμα διαδικτυακών πωλήσεων τον Μάιο του 2019.

Στο διαδίκτυο το γλυπτό παρουσιαζόταν ως “δισκίο της Ακκαδικής Αυτοκρατορίας της Μεσοποτομίας”. Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως πρόκειται για ασβεστολιθική πλάκα που αφαιρέθηκε από αρχαίο ναό των Σουμερίων και χρονολογείται περίπου στο 2.400 π.Χ.

Η ανασκαφή και λεηλασία του ναού σημειώθηκε αρχικά στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα και σύμφωνα με το Βρετανικό Μουσείο έπεσε ξανά θύμα λεηλασίας κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ το 2003.

“Αυτό το τόσο σημαντικό κομμάτι απομακρύνθηκε παρανόμως από το Ιράκ και ανακαλύφθηκε από τις αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο”, αναφέρει η ανακοίνωση του Βρετανικό Μουσείου με έδρα το Λονδίνο. “Γλυπτά ναών σαν αυτό είναι τόσο σπάνια και υπάρχουν περίπου 50 γνωστά δείγματα στον κόσμο”.

Το κλεμμένο αρχαίο αντικείμενο θα εκτεθεί στο Βρετανικό Μουσείο μέχρι τον επαναπατρισμό του στο Ιράκ με τη σύμφωνη γνώμη της ιρακινής κυβέρνησης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα