ΑΘΗΝΑ
06:45
|
19.04.2024
Το υπουργείο Υγείας ζητά καθολική καραντίνα, οι τοπικές αρχές επιμένουν στα "ταξικά" τοπικά lockdown.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ισπανική κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στις τοπικές αρχές της Μαδρίτης και εννέα γειτονικών πόλεων για την επιβολή καθολικού lockdown εντός 48 ωρών, αλλά η κεντροδεξιά διοίκηση της μητροπολιτικής περιοχής της πρωτεύουσας αντιδρά και χαρακτηρίζει την απόφαση άκυρη.

Η Ιζαμπέλ Ντίαζ Αγιούσο, βουλευτής του Λαϊκούς Κόμματος και κυβερνήτρια της Μαδρίτης επιμένει ότι η επιτροπή του υπουργείου Υγείας “δεν έχει δικαιοδοσία να επιβάλει μέτρα”, την ώρα που στη Μαδρίτη εντοπίστηκαν οι 4.810 από τις 11.016 συνολικά μολύνσεις με κορονοϊό του τελευταίου 24ωρου.

Το lockdown που ήδη στην ισχύουσα “κατά τόπους” εκδοχή του έχει ξεκάθαρα ταξικά χαρακτηριστικά, προβλέπει το σφράγισμα των πάρκων και των πλατειών, το κλείσιμο των μπαρ στις 23:00, τον περιορισμό των συναθροίσεων στα έξι άτομα και -κυρίως- τον περιορισμό της κυκλοφορίας εντός συγκεκριμένων ζωνών. Οι πολίτες της Μαδρίτης θα έχουν δικαίωμα να μετακινούνται έξω από τη γειτονιά ή τη συνοικία τους μόνο για δουλειά, για τα βασικά ψώνια και για ιατρικές επισκέψεις.

Η περιφερειακή διοίκηση της Μαδρίτης απειλεί ότι αν χρειαστεί θα παλέψει δικαστικά για την ακύρωση των καθολικών απαγορεύσεων στην πόλη, με τον υπουργό Υγείας Σαλβαδόρ Ίγια να απαντά ότι “η υγεία της Μαδρίτης είναι η υγεία της Ισπανίας” και να επικαλείται την πρόσφατη ψηφοφορία των περιφερειών, κατά την οποία εγκρίθηκε η επιβολή μέτρων σε περιοχές με πληθυσμό άνω των 100.000 στις οποίες :

  • Εντοπίστηκαν τουλάχιστον 500 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
  • Είναι ήδη κατειλημμένο το 35% των ΜΕΘ κορονοϊού.
  • Τουλάχιστον το 10% των τεστ κορονοϊού βγαίνει θετικό.

Στη Μαδρίτη έχουν εντοπιστεί σχεδόν οι μισές από τις επιβεβαιωμένες μολύνσεις που έχουν καταγραφεί συνολικά στην Ισπανία και η πρωτεύουσα πληροί εδώ και εμβδομάδες όλα τα κριτήρια επιβολής locdown. Με 735 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, η πόλη αποτελεί την πιο ενεργή εστία μετάδοσης του Covid-19 στην Ευρώπη.

Η κεντροδεξιά διοίκηση της ισπανικής πρωτεύουσας επιμένει στο μοντέλο των “τοπικών” lockdown, που έχει ήδη θέσει σε αποκλεισμό 45 συνοικίες της Μαδρίτης -στη συντριπτική τους πλειοψηφία φτωχογειτονιές και περιοχές όπου ζουν μετανάστες- και κατηγορεί τους σοσιαλιστές της κυβέρνησης ότι “θέλουν να επέμβουν στη Μαδρίτη, όχι να πολεμήσουν τον ιό”.

Με πληροφορίες από BBC World, TheGuardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα