ΑΘΗΝΑ
15:12
|
26.04.2024

Συμφωνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων που θα επιλύσουν πολυετείς συνοριακές διαφορές στο πλαίσιο σχεδίων έναρξης γεωτρήσεων για την εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ανοικτά των ακτών […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συμφωνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων που θα επιλύσουν πολυετείς συνοριακές διαφορές στο πλαίσιο σχεδίων έναρξης γεωτρήσεων για την εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ανοικτά των ακτών τους ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι σε Λίβανο και Ισραήλ.

Ο Πρόεδρος της Βουλής του Λιβάνου, Ναμπίχ Μπέρι, επιβεβαιώνοντας την συμφωνία για έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ, τόνισε πως θα αρχίσουν το επόμενο διάστημα στην νότια πόλη του Λιβάνου Νακούρα με μεσολαβητή τις ΗΠΑ στα γραφεία της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα, (UNIFIL).

Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτς επιβεβαίωσε την εξέλιξη ανακοινώνοντας πως θα είναι ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Ισραηλινών διαπραγματευτών.

ΗΠΑ και ΟΗΕ χαιρετίζουν…

Η συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου (που από τεχνικής άποψης παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση) προκάλεσε τις επιδοκιμασίες αξιωματούχων του ΟΗΕ και των ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ στο Λίβανο χαιρέτισε τη συμφωνία προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια για την επιτυχία της διαπραγμάτευσης που αφορά μεταξύ άλλων την επίλυση διαφορών σε διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή έκτασης 860 τ. χλμ. ανοικτά των ακτών Ισραήλ και Λιβάνου, όπου υπάρχουν ενδείξεις για σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, από το Βατικανό όπου βρέθηκε σήμερα, χαρακτήρισε την εξέλιξη «ιστορική» ερμηνεύοντας την ως αποτέλεσμα προσπαθειών που καταβάλλουν από το 2017 ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ντέβιντ Σένκερ και ο Αμερικανός διπλωμάτης Ντέβιντ Σάτερφιλντ.

Υποστήριξε επίσης πως η έναρξη διαπραγμάτευσης συνιστά σημαντικό βήμα για τα συμφέροντα αμφοτέρων χωρών, των ΗΠΑ και της ευρύτερης περιοχής.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο πως η συμφωνία για την έναρξη της διαπραγμάτευσης μεταξύ Βηρυτού-Τελ Αβίβ σημειώνεται σε μία από τις χειρότερες περιόδους της νεώτερης ιστορίας του Λιβάνου λόγω της παρατεταμένης και βαριάς πολιτικο-οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα τα τελευταία χρόνια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα